‘Lentebaby heeft grotere kans op anorexia’

Wetenschappers hebben ontdekt dat mensen die in de lente geboren zijn een grotere kans hebben op anorexia.

De onderzoekers bestudeerden de gegevens van 1300 patiënten met anorexia. Ze ontdekten dat mensen die tussen maart en juni geboren waren een vijftien procent grotere kans op anorexia hadden. Mensen die tussen september en oktober geboren werden, hadden twintig procent minder kans op anorexia.

Verband
Het is onduidelijk wat de reden van dit verband is. Mogelijk heeft het te maken met het dieet van de moeder tijdens de zwangerschap, infecties die de moeder opliep of de hoeveelheid vitamine D die de moeder middels zonneschijn binnenkreeg.

WIST U DAT…

…aan het zelfportret van vrouwen te zien is of ze een eetstoornis hebben?

Voeding?
“In het laatste trimester van de zwangerschap vindt de neuronale ontwikkeling plaats, dus het kan zijn dat de voeding van de moeder invloed heeft op de ontwikkeling van psychische en neurologische stoornissen,” vertelt onderzoeker Lahiru Handunnetthi. Per seizoen verschilt het voedsel dat we eten immers sterk. “Minder verse groente in de winter, bijvoorbeeld.”

Vitamine D?
Ook vitamine D is mogelijk een belangrijke factor. Zo bleek uit eerdere onderzoeken dat MS – ook een neurologische aandoening – veel vaker voorkomt in landen die weinig zonlicht krijgen. Maar om dat verband echt helemaal helder te krijgen, is nog veel onderzoek nodig.

Het volledige onderzoek is terug te vinden in het blad The British Journal of Psychiatry.

Bovenstaande foto is gemaakt door D Sharon Pruitt (via Flickr.com).

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd