Lekkernijen in de ruimte

Er was ooit een tijd waarin het werkelijk afzien was in het International Space Station. Elke dag werd hetzelfde geserveerd: voedsel zonder smaak, geur en textuur. Gelukkig voor de astronauten zijn de tijden veranderd. Hoewel het voedsel nog steeds geen vier of vijf sterren heeft, mogen deze tien heerlijkheden toch echt wel gezien worden.

10. Japanse afhaal
Op 10 staan afhaalmenu’s van de Japanner. Sinds het ISS een Japans laboratorium heeft, kunnen niet alleen de meest uiteenlopende experimenten worden gedaan, maar ging ook een stukje van de Japanse cultuur in het ruimtestation leven. Dat resulteerde in typisch Japanse gerechten zoals negima (Japans vlees met uitjes), okonomi en udon noedels.

9. Zweedse ballen
De bekende kok Rachael Ray maakte voor de astronauten in 2006 Zweedse gehaktballetjes, een Thais kipgerecht en een groentecurry. Dat was overigens niet de eerste keer dat een beroemde kok eten naar het ISS liet zenden. Emeril Lagasse zorgde er eerder dat jaar al voor dat zijn pittige groene bonen en vier andere gerechten de gewichteloosheid eens konden meemaken.

8. Yoghurt
Dit goedje is niet alleen lekker, maar ook nog eens heel erg gezond. De astronauten hebben tijdens lange vluchten last van slechter wordende botten. Een calciumrijk toetje als yoghurt is dan ook bijzonder belangrijk. De astronauten hebben de keuze tussen bosbes-framboos, perzik en aardbei.

7. Kippensoep
Ook astronauten worden wel eens ziek. Moeder de vrouw is dan natuurlijk even niet in de buurt om dit oppeppertje te maken. Gelukkig is er een zakje met poeder. Water erbij en klaar is de kippensoep.

6. Tortilla’s
Dit is een gerecht dat lang goed blijft en dus uitermate geschikt is voor een langere tijd in de ruimte. De tortilla’s worden daar gegeten met pindakaas en gelei en nemen de taak die brood op aarde heeft in de ruimte over. Tijdens speciale gelegenheden worden er ook wel andere gistachtige specialiteiten gegeten. Bagels en Duitse pompernikkel (zwart brood).

5. Garnaal
De uitgedroogde schelpdieren zijn een graag geziene gast en de voorraadkast van NASA ligt er dan ook vol mee. Astronaut Story Musgrave raadde het elke debuterende astronaut aan: eet een garnalencocktail. Zelf at hij tijdens zijn zes ruimtereizen bij elke maaltijd garnalen. Ook bij het ontbijt.

4. Hete saus
Gewichteloosheid zorgt ervoor dat ook de smaak van de astronauten wat achteruit gaat. Gelukkig zijn er genoeg gerechten die dankzij een hete saus onmiskenbaar geproefd worden.

3. M&M’s
Deze snoepjes zijn heerlijk, maar ook leuk om mee te spelen. Zeker als ze door je ruimtestation zweven.

2. Gedroogde producten
Vers fruit en frisse groente zijn zeldzaam in de ruimte, dus astronauten moeten het vaak met ingeblikte of gedroogde tegenhangers doen. De Russen hebben echter nog een andere optie: rauwe uien en knoflook. Klinkt niet heel fris, maar na enkele maanden in de ruimte is elke afwisseling natuurlijk welkom.

1. Mysterieuze maaltijden
Met stip op één staan deze geheimzinnige gerechten. In 2008 liet astronaut Garrett Reisman de camera’s lopen terwijl hij met zijn Russische teamgenoten ging dineren. Op tafel stond een gesloten, mysterieus blikje met daarop: ‘Smakelijk voorgerecht’. Dat zijn natuurlijk de gerechten waar je als astronaut echt honger van krijgt.

Volgende week trakteren we u op de tweede gang van dit heerlijke artikel. Dan is het namelijk tijd voor de tien gerechten die beter niet in de ruimte geserveerd kunnen worden.

Bronmateriaal

"Top 10 Best Space Food" - News.discovery.com

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd