Leidt benzodiazepine-gebruik tot Alzheimer?

slaappillen

Wetenschappers hebben een mogelijke connectie gevonden tussen benzodiazepinegebruik en Alzheimer. Mensen die regelmatig benzodiazepinen (slaappillen) slikken, hebben een vergrote kans op Alzheimer. Alleen in Nederland worden er tien miljoen recepten per jaar uitgeschreven en dit aantal stijgt jaarlijks.

Franse wetenschappers volgden 1.796 Alzheimerpatiënten en 7.184 gezonde mensen voor een periode van zes jaar. Uit het onderzoek blijkt dat mensen die benzodiazepinen gebruiken een 51% hogere kans hebben om Alzheimer te krijgen. Deze kans verdubbelt wanneer mensen meer dan 180 dagen het medicijn gebruiken.

Is het niet andersom?
Je zou je natuurlijk kunnen afvragen of het niet andersom is: kunnen Alzheimer patiënten moeilijk slapen en gebruiken ze daarom slaappillen? De onderzoekers hielden hier rekening mee. Ze focusten zich op mensen die vijf jaar voor de diagnose Alzheimer al slaappillen gebruikten.

Plakvorming in de hersenen
Op dit moment is nog niet duidelijk waarom slaappillen de kans op Alzheimer vergroten. Mensen met Alzheimer krijgen vaak te maken met plakvorming in de hersenen, die ontstaat door de giftige proteïne amyloïd. Na verloop van tijd sterven hersencellen af. Wellicht dat de slaappillen plakvorming op een bepaalde manier triggert. De wetenschappers laten weten dat vervolgonderzoek zich hier op zal focussen.

Kort gebruik van benzodiazepinen
Gebruikt iemand minder dan drie maanden benzodiazepinen? Dan is er geen vergrote kans op Alzheimer. Dit is dus goed nieuws voor mensen die een korte periode slaappillen gebruiken.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd