Mensen zeggen wel eens dat iemand een geboren leider is. Nieuw onderzoek onderschrijft dat gezegde: het suggereert dat leiderschap in ieder geval deels een erfelijk trekje kan zijn.
Dat schrijven wetenschappers van University College London in het blad Leadership Quarterly. Ze baseren hun conclusie op een onderzoek onder een groot aantal tweelingen.
DNA
De onderzoekers vergeleken de genen van de proefpersonen. Ook keken ze naar het werk en de relaties van de proefpersonen. Ze ontdekten zo dat er een genotype was dat nauw samenhing met leiderschap. “We hebben een genotype ontdekt – rs4950 genaamd – dat samen lijkt te hangen met het van generatie op generatie doorgeven van leiderschapsvaardigheden,” vertelt onderzoeker Jan-Emmanuel De Neve.
Genen
De onderzoekers schatten dat een kwart van de waargenomen verschillen tussen tweelingen als het gaat om leiderschapsvaardigheden, te verklaren valt door genen die ze van hun ouders ontvangen hebben. “Hoewel leiderschap nog steeds voornamelijk gezien moet worden als een vaardigheid die mensen kunnen ontwikkelen, kunnen ook genen – en dan in het bijzonder het rs4950 genotype – een significante rol spelen.”
Meer onderzoek is hard nodig. Zo moet nog achterhaald worden op welke manieren rs4950 de interactie met andere factoren, zoals de omgeving waarin een kind opgroeit en dingen leert, aangaat. Want, de onderzoekers kunnen het niet vaak genoeg benadrukken: genen alleen zijn niet verantwoordelijk voor het succes van een leider. “Ons werk trekt de aandacht ook weer naar de ethische vragen die het gebruik van genetische testen voor het selecteren van leiders, omringen en laat zien dat we serieus zouden moeten overwegen om de bescherming tegen dergelijke genetische discriminatie op de arbeidsmarkt moeten vergroten. We hopen dat dit onderzoek helpt bij het identificeren van bepaalde factoren in de omgeving die kunnen helpen bij het ontwikkelen van vaardigheden die een leider nodig heeft.”