Al bijna zes decennia lang heeft LEGO Technic generaties geïnspireerd om te bouwen, ontdekken en leren. Met complexe systemen en realistische ontwerpen is LEGO Technic een groot succes geworden voor kinderen die de technische wereld beter willen begrijpen. In dit artikel duiken we in de geschiedenis van LEGO Technic en bespreken we waarom het bijdraagt aan de educatie en opvoeding van kinderen.
De oorsprong van LEGO Technic
LEGO Technic, geïntroduceerd in 1977, was een bijzondere aanvulling op de LEGO-wereld. Het begon met de introductie van technische balken, tandwielen, assen en andere elementen waarmee kinderen complexe en functionele constructies konden maken. De setjes waren ontworpen om realistische voertuigen en machines te bouwen: van auto’s en vrachtwagens tot kranen en graafmachines.
Deze focus op techniek en mechanica maakte LEGO Technic uniek en leidde tot een nieuwe generatie bouwers die niet alleen leerden over het bouwproces, maar ook over de wetenschap en techniek erachter. Het kan worden ingezet om kinderen meer te leren over STEM-onderwerpen (science, technology, engineering and math), waardoor ze mechanische processen om zich heen beter gaan begrijpen.
De invloed van LEGO Technic op ontwikkeling kinderen
De invloed van het bouwen van LEGO sets gaat verder dan alleen het inspireren om meer te leren over techniek en mechanische processen. De Lego Foundation (zonder winstkeurmerk) heeft diverse universitaire onderzoeken (o.a. op de Cambridge University) en initiatieven gefinancierd met als doel om de ontwikkeling van kinderen te stimuleren door simpelweg ‘te spelen’.
Enkele eigenschappen van LEGO (Technic) zijn:
Fysieke ontwikkeling
Spelen met LEGO is niet alleen erg interessant, het ontwikkelt ook de fijne motoriek van jonge kinderen. Door de kleine bouwonderdelen moet hier soms flink mee geoefend worden, wat ervoor zorgt dat jonge kinderen en kinderen met een motorische achterstand hier veel baat bij hebben.
Ruimtelijk inzicht
Door het bouwen van driedimensionale constructies met lastige mechanische onderdelen ontwikkelen kinderen hun ruimtelijk inzicht. Ze leren hoe deze onderdelen in elkaar passen, hoe tandwielen draaien en hoe krachten werken om beweging te creëren.
Probleemoplossend denken
LEGO Technic moedigt kinderen aan om problemen op te lossen. Het is een soort ingewikkelde puzzel waarbij er geëxperimenteerd moet worden, bijvoorbeeld met het vinden van de juiste plaatsing van tandwielen of het zorgen dat het model stabiel blijft staan. Dit stimuleert kritisch en creatief denken.
Geduld en doorzettingsvermogen
Het bouwen van grote LEGO Technic-sets vereist geduld en doorzettingsvermogen. Kids leren dat het nodig is om stap voor stap te werken en dat falen soms een belangrijk onderdeel van het leerproces is.
Samenwerking
LEGO Technic kan ook een sociaal aspect bevatten als hier samen mee gebouwd wordt. Kinderen kunnen samenwerken aan grote en ingewikkelde projecten, waarbij ze taken verdelen en leren om als team de uitdaging aan te gaan. Lego heeft ook een positieve rol als het gaat om inclusiviteit, zowel met elkaar samen te werken maar ook door de ontwikkeling van het speelgoed zelf.
Niet alleen voor kleine kids
Steeds vaker komen er LEGO Technic sets op de markt die ook uitdagend zijn voor oudere kinderen en volwassenen. Bouwsets voor ruimtevaartuigen zoals de NASA Space Shuttle Discovery of de NASA Apollo 11 geven een goed inzicht in hoe deze bijzondere machines in het echt werken. Er is dus een gepaste uitdaging voor elke leeftijd en meerdere interesses, zoals de ruimte, mooie sportauto’s en vliegtuigen zoals de Concorde. Je bent nooit te oud om te spelen en te leren!