Lego-steentjes krijgen hoofdrol in plantenlaboratorium

  rsz_lego1

  Je kunt van alles doen met legoblokjes: kastelen, boten, huizen en zelfs hele landschappen bouwen. Ook wetenschappers hebben lego nu ontdekt en gebruiken het sinds kort voor heel serieuze experimenten.

  Welke invloed hebben variaties in het klimaat en de grond op de groei van planten? Om dat te achterhalen, gebruiken onderzoekers van Iowa State University lego-blokjes. “Vergeet voor een moment dat ze gebruikt worden als speelgoed,” stelt onderzoeker Ludovico Cademartiri. “Het zijn eigenlijk stukjes plastic van zeer hoge kwaliteit die met zeer grote precisie tot stand zijn gekomen en die je kunt gebruiken om dingen te bouwen.”

  Afbeelding: Lind KR, et al. (2014) PLoS ONE 9(6): e100867.
  Afbeelding: Lind KR, et al. (2014) PLoS ONE 9(6): e100867.
  De onderzoekers gebruikten transparante lego-blokjes om een ‘plantenbak’ te bouwen. In die transparante plantenbak stoppen ze gel of een andere vervanger van grond en bestuderen ze vervolgens hoe planten groeien. Hiernaast zie je een mooi voorbeeld. Je ziet een lego-bouwwerk gevuld met gel. De rode verf verraadt in hoeverre er nog voedingsstoffen in de gel zitten.

  De lego-plantenbakjes hebben grote voordelen, zo stellen de onderzoekers. Zo kunnen ze in principe heel gemakkelijk door onderzoekers wereldwijd gebouwd en gebruikt worden, waardoor experimenten in principe makkelijk gerepliceerd kunnen worden. Ook is het vrij goedkoop en transparant, waardoor onderzoekers goed kunnen zien wat er gebeurt. Bovendien kunnen plantenbakken van de meest uiteenlopende groottes worden gebouwd. “We demonstreren dat lego-steentjes zeer handige en veelzijdige bouwblokjes zijn voor het bouwen van gecontroleerde omgevingen voor plantenwortels.”

  Bronmateriaal

  "Iowa State engineers turn LEGO bricks into a scientific tool to study plant growth" - Iastate.edu
  De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door J_LB (via Freeimages.com).

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd