Je kunt van alles doen met legoblokjes: kastelen, boten, huizen en zelfs hele landschappen bouwen. Ook wetenschappers hebben lego nu ontdekt en gebruiken het sinds kort voor heel serieuze experimenten.
Welke invloed hebben variaties in het klimaat en de grond op de groei van planten? Om dat te achterhalen, gebruiken onderzoekers van Iowa State University lego-blokjes. “Vergeet voor een moment dat ze gebruikt worden als speelgoed,” stelt onderzoeker Ludovico Cademartiri. “Het zijn eigenlijk stukjes plastic van zeer hoge kwaliteit die met zeer grote precisie tot stand zijn gekomen en die je kunt gebruiken om dingen te bouwen.”
De lego-plantenbakjes hebben grote voordelen, zo stellen de onderzoekers. Zo kunnen ze in principe heel gemakkelijk door onderzoekers wereldwijd gebouwd en gebruikt worden, waardoor experimenten in principe makkelijk gerepliceerd kunnen worden. Ook is het vrij goedkoop en transparant, waardoor onderzoekers goed kunnen zien wat er gebeurt. Bovendien kunnen plantenbakken van de meest uiteenlopende groottes worden gebouwd. “We demonstreren dat lego-steentjes zeer handige en veelzijdige bouwblokjes zijn voor het bouwen van gecontroleerde omgevingen voor plantenwortels.”