Legertje bacteriën levert kankermedicijn in de tumor af

Wetenschappers hebben groepen bacteriën ingezet om kankermedicatie af te geven bij actieve kankercellen in een tumor. Een spectaculaire doorbraak in de strijd tegen de ziekte.

Een Canadees onderzoeksteam heeft een nanorobotisch transportmiddel ontwikkeld voor kankermedicijnen. Het transportmiddel kan door de bloedbaan reizen en de medicijnen heel nauwkeurig afleveren: bij actieve kankercellen in de tumor. Hierdoor wordt de tumor optimaal aangepakt en voorkomen dat gezond weefsel door de kankermedicatie wordt aangetast.

Bacteriën
“Deze ‘legers’ van nanorobotische transportmiddelen bestaan eigenlijk uit meer dan 100 miljoen bacteriën met zweepstaartjes die zichzelf voort kunnen bewegen,” vertelt onderzoeker Sylvain Martel. “En ze zijn volgeladen met medicijnen.” Zodra de ‘legertjes bacteriën’ een tumor binnendringen, kunnen ze geheel autonoom het zuurstofarme gebied van de tumor opsporen. Dit zuurstofarme gebied ontstaat doordat de kankercellen hier zeer actief zijn en veel zuurstof consumeren. Daarmee is dit gebied dé plek om medicijnen tegen kanker af te leveren.

Nanodeeltjes en sensoren
De bacteriën die de onderzoekers gebruikten gingen af op twee natuurlijke systemen. Een soort kompas dat ontstond dankzij magnetische nanodeeltjes en ze dwong om in de richting van een magnetisch veld te bewegen. En een sensor die de zuurstofconcentratie meet en ze in staat stelde om het actieve deel van de tumor te bereiken en daar vervolgens te blijven. Dankzij die twee transportsystemen bleken de bacteriën wanneer ze blootgesteld werden aan een door de computer gegenereerd magnetisch veld precies de juiste plek te bereiken.

Muizen
Experimenten met muizen zijn veelbelovend. De legertjes bacteriën bleken in staat te zijn om medicijnen direct in tumoren in de darmen van de muizen af te leveren. Dat is te lezen in het blad Nature Nanotechnology.

De bacteriën kunnen mogelijk een nieuwe draai geven aan bestaande behandelingen tegen kanker. Bijvoorbeeld chemotherapie. Een behandeling die nu het gehele lichaam treft en veel nare bijwerkingen heeft. De natuurlijke nanorobotjes kunnen wellicht gebruikt worden om het kankermedicijn direct op de plaats van bestemming af te leveren. Hierdoor is de behandeling waarschijnlijk effectiever en worden nare bijwerkingen voorkomen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd