Leeuw valt vaakst aan na volle maan

Wetenschappers hebben ontdekt dat leeuwen de meeste mensen verorberen in de tien dagen na volle maan.

De onderzoekers bestudeerden 500 aanvallen van leeuwen in Tanzania.Ze letten alleen op de aanvallen waarvan bekend was wanneer deze plaatsvonden. Aanvallen die plaatsvonden terwijl mensen op leeuwen joegen, werden buiten beschouwing gelaten.

Verband
Al snel bleek er een duidelijk verband op te duiken. In de tien dagen na volle maan werden veel meer mensen aangevallen dan in de tien dagen voor de volle maan. Ook het seizoen had invloed op de aanvallen: zo vonden er veel meer aanvallen plaats in het regenseizoen als er veel wolken zijn.

Meer

Dat een leeuw gevaarlijk is, is geen geheim. Maar er zijn ook dieren die bedrieglijk gevaarlijk zijn. Lees er hier alles over.

Verklaren
De onderzoekers denken de resultaten wel te kunnen verklaren. Bij volle maan kunnen de leeuwen moeilijk aan voedsel komen: hun prooi ziet ze namelijk aankomen tijdens de heldere nachten. In de tien dagen na volle maan komt de maan echter pas op nadat de zon is ondergegaan. Zodra het gaat schemeren, is het ook echt donker en kan de leeuw het beste toeslaan. “Het aantal aanvallen op mensen in de avonduren steeg enorm in de eerste vijf dagen na de volle maan,” weet onderzoeker Craig Packer.

Volgens de wetenschappers verklaart het onderzoek waarom mensen zo vaak bang zijn voor het donker en allerlei mystieke krachten toewijzen aan de volle maan. De onderzoekers benadrukken dat mensen in de dagen na volle maan extra op hun hoede moeten zijn en zich zodra het gaat schemeren in veiligheid moeten stellen. In Tanzania alleen al werden tussen 1988 en 2009 duizend mensen door leeuwen aangevallen. In zo’n 66 procent van de gevallen was de aanval fataal en werden de mensen letterlijk opgegeten.

Bovenstaande foto is gemaakt door Cody Kwok (cc via Flickr.com).

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd