Lawine op Mars

De Mars Reconnaisance Orbiter heeft een foto gemaakt van drie stofwolken op Mars. De stofwolken hangen boven een klip nabij de noordpool van de rode planeet. De tien meter hoge wolken zijn het resultaat van een lawine van een grote hoeveelheid kooldioxide-ijs.

De klip is 700 meter hoog en bestaat voornamelijk uit waterijs met verschillende soorten stofdeeltjes. Het materiaal komt overeen met het ijs op de aardse polen. Wanneer zonnestralen de noordelijke helft van Mars opwarmen, dan kan het voorkomen dat er stukken ijs van de klip afbreken. De klip produceert de meeste lawines in de Martiaanse lente, vergelijkbaar met de maanden april en mei op aarde.

De onderstaande foto is gemaakt in januari 2010. Toen was het lente op het noordelijk halfrond van Mars. Momenteel wordt het steeds warmer op de noordelijke helft van Mars. In het zuiden – waar Mars Exploration Rover Spirit zich bevindt – wordt het steeds kouder. Het hoogtepunt van de noordelijke zomer en de zuidelijke winter wordt in mei 2010 bereikt.

De foto laat zien dat Mars alles behalve dood is. Het droge landschap van de rode planeet is namelijk altijd in beweging.

Bronmateriaal

"Avalanche Clouds" - HiRISE

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd