Lawaai kost ons jaarlijks 1 miljoen gezonde jaren

Wij West-Europeanen lopen door lawaai heel wat gezonde jaren mis. Slaaptekort, hartaanvallen en stress: het kost ons 1 miljoen gezonde jaren per jaar.

Dat blijkt uit een uitgebreid onderzoek van de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO). West-Europa telt meer dan 340 miljoen inwoners. Samen verliezen zij door lawaai minimaal één miljoen jaar per jaar aan gezond leven. Luchtvervuiling kost ons samen nog eens 4,5 miljoen jaar per jaar.

WIST U DAT…

Het hart
In veel gevallen leidt lawaai tot aandoeningen aan het hart. Jaarlijks kost het 3000 levens en 61.000 gezonde jaren. Lawaai zorgt er namelijk voor dat de bloeddruk stijgt en stresshormonen de pan uitstijgen. Ook het cholesterol neemt toe. Die factoren zitten de bloedvaten letterlijk dwars en leiden op lange termijn tot een hartaanval.

Geen slaap
Ook een tekort aan slaap door lawaai is een belangrijke oorzaak van ziekte en uiteindelijk sterfte, zo blijkt. Het kost ons jaarlijks 903.000 gezonde jaren. Mensen die zich aan het lawaai ergeren, lopen ook een verhoogd risico op gezondheidsproblemen. Kinderen ondervinden overigens ook hinder van veel lawaai. Zij presteren bijvoorbeeld slechter op school.

Volgens onderzoekers wordt het tijd dat lawaai serieus genomen wordt. Het is een probleem dat veel nieuwe problemen met zich meebrengt. Op dit moment zijn er in veel Europese landen al strenge regels als het gaat om lawaai en geluidsoverlast. In 2013 worden die – op advies van de wetenschap – herzien. Daarmee doen we het in Europa nog lang niet zo slecht: in de VS is de regelgeving bijvoorbeeld nog ver te zoeken.

Het volledige onderzoek van de WHO vindt u hier.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd