Last van de hik? Dit speciale rietje maakt er onmiddellijk korte metten mee

Wetenschappers hebben – eindelijk? – een doeltreffende manier gevonden om binnen luttele seconden van de hik af te komen.

De hik. Iedereen heeft er weleens last van, maar vervelend is het wel. Natuurlijk wil je er zo snel mogelijk vanaf. Maar hoe? Je kan proberen je adem in te houden, vragen of iemand je kunt laten schrikken, met ijswater gorgelen of – deze heeft onze voorkeur – je voeten laten masseren. Succes is echter niet altijd gegarandeerd. Maar onderzoekers hebben nu toch een oplossing voor het vaak onschuldige kwaaltje gevonden. Een speciaal rietje zou namelijk wonderen doen, zo schrijven ze in deze studie.

De hik: wat is het?
De hik, of singultus (van het Latijnse woord voor snikken, of hijgen) is een krampachtige samentrekking van de middenrifspier. Bij de hik trekt het middenrif krachtig en onwillekeurig samen. Hierdoor stopt de ademhaling even. Vervolgens ontsnapt er uit het niets aan je keel een hoog geluid op vol volume. Hoewel we ondertussen wel weten wat de hik is, is het nog vaak onduidelijk waarom het gebeurt. “Mensen krijgen de hik om verschillende redenen,” vertelt onderzoeker en arts Ali Seifi in een interview met Scientias.nl. “Meestal is de precieze oorzaak onbekend. Maar vaak ontstaat het doordat ‘iets’ de middenrifzenuw – die naar het middenrif gaat en onze ademhaling regelt – triggert. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer je gekruid voedsel eet, alcoholische dranken nuttigt, koolzuurhoudende frisdrank achterover klokt of snel eet.”

Remedies
Hoewel het misschien een vrij onschuldig en simpel kwaaltje lijkt, is het nog erg lastig gebleken om er iets voor te verzinnen dat écht werkt. Er bestaan wel talloze remedies (een paar opgesomd aan het begin van dit artikel) maar geen één is tot nu toe daadwerkelijk wetenschappelijk onderbouwd. Waarom het zo lastig is? “Wederom omdat er zoveel aan ten grondslag kan liggen,” aldus Seifi. “Het heeft meerdere oorzaken.” En daarom is er nog geen eenduidige oplossing voor de hik gevonden die altijd en in alle gevallen werkt.

Rietje
Tenminste, tot nu. Want onderzoekers zijn er nu toch in geslaagd om doeltreffend korte metten met de hik te maken. En deze methode werkt volgens hen beter dan elk ander thuishulpmiddeltje. Het gaat om een speciaal rietje dat je in een glas water moet stoppen en waaraan je wat harder moet zuigen dan aan een normaal rietje. Na slechts enkele slokjes door dit ‘HiccAway-rietje’ is de hik pardoes verdwenen (zie ook de video hieronder).

Van de hik af
De bevindingen uit de studie zijn best indrukwekkend. Want toen de onderzoekers de HiccAway onder 203 proefpersonen testten, bleek bij negen op de tien deelnemers de hik binnen slechts luttele seconden te verdwijnen. “Ik had niet verwacht dat de hik echt bij 90 procent van de gebruikers zou stoppen,” zegt Seifi. De meerderheid vond het apparaatje bovendien een stuk prettiger dan alternatieve hulpmiddeltjes. “We hebben het rietje getest onder mensen tussen de 1 en 90 jaar oud,” vertelt de onderzoeker. “En het werkt voor iedereen hetzelfde.”

Zo ziet het HiccAway-rietje eruit. Afbeelding: Ali Seifi

Hoe werkt het?
Nu vraag je je waarschijnlijk af hoe het HiccAway-rietje precies werkt. “Het is een hulpmiddel dat de hik onmiddellijk kan stoppen door de zenuwen en spieren af te leiden die betrokken zijn bij het veroorzaken van de hik,” legt Seifi desgevraagd uit. “De hik is een vicieuze cirkel tussen de middenrifszenuw – die het middenrif samentrekt – en de nervus vagus (een zenuw die uit de hersenen komt en naar organen in de borstkas en buik gaat, red.) die het strotklepje samentrekt. Wanneer iemand door het rietje drinkt, worden deze twee zenuwen en spieren gedurende een paar seconden intensief gebruikt. Hierdoor leidt het de twee zenuwen en spieren af van de vicieuze cirkel.”

Voor wie regelmatig ongemak heeft van de hik kan het rietje dus een welkome oplossing zijn. Voor hen is het mogelijk de moeite waard om voor nog geen twee tientjes het rietje eens uit te proberen. “Het apparaat is verkrijgbaar vanaf augustus op Amazon en op onze website,” besluit Seifi.

Bronmateriaal

"You can stop the hiccups with this special straw" - University of Texas Health Science Center (via Scimex)

Interview met Ali Seifi

Afbeelding bovenaan dit artikel: Darko Djurin via Pixabay

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd