Laserpulsen helpen huid echt verjongen

  Lasers zijn niet de fontein van jeugd, maar helpen de verouderde huid wel echt verjongen. Dit blijkt uit een onderzoek van de TU Eindhoven. Laserbehandelingen zijn een methode om warmte de huid in te brengen. Onder invloed van warmteschokken van 45°C maken cellen in de huid meer collageen aan. Dit eiwit zorgt voor de stevigheid en elasticiteit van de huid.

  Lasers worden al langer gebruikt door schoonheidsspecialisten en dermatologen. Een techniek die al jaren bestaat, maar waarvan nog altijd weinig bekend is over de werking en de onderliggende processen. Het effect van licht is wel eerder bekeken, maar volgens onderzoekster Susanne Dams van de Technische Universiteit is er nog maar weinig bekend over het effect van de warmte die door een laser de huid in gebracht wordt.

  Celkweken en mensenhuid
  De onderzoekster testte het effect eerst op celkweken en later op stukjes mensenhuid. Ze gebruikte in eerste instantie alleen warmte om uit te sluiten dat het effect door licht wordt veroorzaakt. De celkweken en stukjes huid kregen warmteschokken van 45 en 60 graden te verwerken. Uit beide testen kwamen dezelfde resultaten.

  Collageen
  Ze liet zien dat de warmteschokken leiden tot een verhoogde productie van collageen, een van de belangrijkste factoren in huidverjonging. De productie van dit eiwit door het menselijk lichaam neemt af na het 25ste levensjaar, waardoor rimpels ontstaan en de huid gaat hangen. Het beste effect bleek te komen van een warmteschok van 45 graden van acht tot tien seconden. Bij een hogere temperatuur treedt al snel beschadiging van huidcellen op. Een verwarming van twee seconden tot zestig graden leidt al tot celsterfte in een celkweek, zag Dams in haar testen.

  Huidverjonging of niet?
  Het is nog de vraag hoe lang de laserbehandeling een huidverjongend effect heeft. Dams ontdekte dat na een warmteschok de genexpressie (de uitwerking die een gen heeft op de eiwitvorming) na 48 uur weer terug is op het normale niveau. Het collageen dat extra wordt geproduceerd als gevolg van die genexpressie zal echter nog voor langere tijd bijdragen aan huidverjonging.

  WIST U DAT…

  …het bevriezen van wratten met vloeibare stikstof de beste oplossing is?

  Laser: het beste instrument
  Hoewel vooral warmte zorgt voor het verjongen van de huid, en niet het licht, blijft een laser wel het aangewezen instrument. Dams: “Met een laser kun je heel delicaat te werk gaan. Een laser kan namelijk specifieke elementen in de huid verwarmen, waardoor de rest ongemoeid blijft. Dat geeft het beste effect.”

  Bronmateriaal

  Persbericht TU Eindhoven: "Rimpelbestrijding met lasers wetenschappelijk uitgeplozen"

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd