Laserapparaatje kan zien of jij wel genoeg groente eet

  groente en fruit

  Als iemand je vraagt of je wel gezond eet, zul je waarschijnlijk braaf knikken. Maar zo gemakkelijk kun je dit laserapparaatje niet voor de gek houden. Het stelt genadeloos vast of jij wel genoeg groente en fruit eet.

  Het apparaatje gebruikt blauw laserlicht en werpt dat op de palm van je hand. Vervolgens kan het apparaatje heel snel en nauwkeurig veranderingen in een biomarker vaststellen. Die biomarker bestaat uit carotenoïden. Uit eerder onderzoek is al gebleken dat er een verband is tussen de hoeveelheid fruit en groente die je eet en de carotenoïden in de huid.

  Het apparaatje. Afbeelding: Yale School of Public Health.
  Het apparaatje. Afbeelding: Yale School of Public Health.
  Hoe werkt het?
  Het apparaatje werkt door veranderingen in het energieniveau van elektronen in moleculen te meten nadat de laser deze in een aangeslagen toestand brengt. Men houdt het apparaatje dertig seconden tegen de palm van de hand, terwijl het licht de interactie met carotenoïden in de huid aangeeft. Software op een aan het apparaatje verbonden laptop verwerkt vervolgens de resultaten die na nog eens zo’n dertig seconden op het scherm verschijnen.

  Experiment
  Om te bewijzen dat het apparaatje werkt, verzamelden de onderzoekers een aantal proefpersonen en volgden deze mensen gedurende 28 weken. Ze lieten ze eerst een tijdje veel fruit en groente eten. Daarna aten de proefpersonen een tijdje weinig fruit en groente. Vervolgens mochten de proefpersonen hun oude dieet weer oppakken en net zoveel groente en fruit eten als ze daarvoor aten. Tijdens het experiment werd het laserapparaatje herhaaldelijk ingezet. Uit het onderzoek blijkt dat het apparaatje de veranderingen die in het dieet van de proefpersonen werden aangebracht, kon detecteren. “Dit nieuwe paper demonstreert dat de biomarker gevoelig was voor veranderingen in de inname van fruit en groente,” vertelt onderzoeker Susan Mayne.

  Veel groente en fruit eten is belangrijk. Het gaat hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en sommige vormen van kanker tegen. Maar slechts weinig mensen lukt het om dagelijks voldoende groente en fruit binnen te krijgen. Het objectief vaststellen van de inname van groente en fruit is ook lastig. Je kunt mensen vragenlijsten in laten vullen, maar soms zijn ze daarin niet helemaal eerlijk of weten ze gewoonweg niet precies hoeveel ze binnenkrijgen. Een andere mogelijkheid is de hoeveelheid carotenoïden in het bloed vaststellen, maar dat is een vrij belastend proces (er moet bloed worden afgenomen) en met name voor kinderen is dat onprettig. Het laserapparaatje biedt nu een alternatief en werkt snel, gemakkelijk en is weinig belastend voor de proefpersoon. “Na veel interventies op het gebied van dieet is het lastig om objectief vast te stellen of de proefpersonen hun dieet ook echt veranderd hebben. Dit onderzoek demonstreert dat carotenoïden in de huid dienst kunnen doen als een objectieve verificatie.”

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd