Laser verblindt piraten

Zeeroverij is niet iets uit vroegere tijden. Anno 2011 worden schepen regelmatig aangevallen door piraten. De Nederlandse wetgeving laat slechts bij uitzondering bewapening toe, dus vaak zijn bemanningsleden kansloos als piraten in snelle boten opduiken. Gelukkig is er hoop. Een Brits bedrijf heeft een laser geproduceerd, die piraten tijdelijk kan verblinden.

“Dit is geen schadelijk wapen”, zegt Bryan Hore van BAE Systems. Door rekening te houden met de atmosferische condities en de afstand tot de piraten past het apparaat automatisch de intensiteit van de laserstraal aan.

WIST U DAT…

…piraterij niet alleen nadelen, maar ook een aantal voordelen heeft?

Stel, een piratenschip met een lengte van zes meter nadert een tanker. De tanker kan dan het wapen gebruiken om een laserstraal te richten op de piraten. De laserstraal is net zo helder als de zon, dus piraten zijn tijdelijk verblind. Daarnaast kunnen zij geen wapens afvuren, aangezien richten onmogelijk is.

“Zonnebrillen helpen niet”, zegt Hore. “Het apparaat zendt namelijk groen laserlicht uit. Deze kleur is zeer irritant en dringt gemakkelijk door de glazen van een zonnebril.”

Afgelopen jaar vielen piraten 430 keer aan. Door de invoering van dit laserwapen hoopt Hore dat het aantal aanvallen drastisch afneemt. Indien alles meezit, dan is het apparaat binnen een jaar commercieel verkrijgbaar.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd