Laser kan verloren astronauten redden

Wie eenmaal weg is gedreven van een ruimteschip is vaak kansloos. Maar lasers bieden uitkomst, zo tonen wetenschappers aan.

Het hele idee van lasers in de ruimte werd in eerste instantie ontwikkeld met het oog op ruimteafval. Onderzoeker John Sinko bedacht dat ruimtevaartuigen uitgerust konden worden met speciale motoren die reageren op lasers. Zo kan ruimteafval heel gemakkelijk vanaf een afstand in een andere baan worden geduwd en – door motoren op diverse zijden van het afval te plaatsen – zelfs worden bijgestuurd.

Verloren astronaut
Sinko heeft nu bedacht dat dezelfde methodiek ook kan worden toegepast op verloren astronauten. Wanneer zij van het ruimtevaartuig vandaan zweven, kunnen ze met behulp van kleinere motoren op hun pak met lasers terug worden gehaald.

WIST U DAT?

…astronauten in de toekomst misschien wel gaan liften? Met dank aan asteroïden!

Berekeningen
De eerste berekeningen zijn hoopgevend, zo meldt het blad Journal of Propulsion and Power. Door een laser gedurende 200 seconden op een 1 kilo zware motor te richten, kan een astronaut met ongeveer één meter per seconde worden voortbewogen. Maar voorzichtigheid is geboden: de astronaut moet ook weer niet te hard gaan, want dan kan deze in botsing komen met zijn ruimteschip.

Redden
Op dit moment zijn er wel manieren om verloren astronauten terug te halen. Maar wanneer een astronaut verder dan 100 meter is afgedwaald, werken deze vaak niet meer. En wanneer een astronaut gewond is of buiten bewustzijn is geraakt ook niet. De nieuwe methode lijkt dan een stuk geschikter.

Overigens zou de methode niet alleen handig zijn voor astronauten. Ook bijvoorbeeld gereedschapskisten kunnen met motoren worden uitgerust. Nu willen deze tijdens ruimtewandelingen nog wel eens het hazenpad kiezen.

Bronmateriaal

"Laser 'tractor beams' could reel in lost astronauts" - Newscientist.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd