Wetenschappers van CERN laten weten dat de Large Hadron Collider tot het einde van 2012 open blijft. Daarna verbeteren onderzoekers de deeltjesversneller, waarna de Large Hadron Collider in 2014 opnieuw opent. Tegen die tijd moet de deeltjesversneller in staat zijn om nog zwaardere deeltjes af te vuren, waardoor er meer energie vrijkomt bij botsingen.
Eén van de belangrijkste doelen van het Large Hadron Collider-project is het vinden van het Higgs-deeltje. Door de deeltjesversneller tot eind 2012 open te houden, hopen wetenschappers dat de kans groter is dat het Higgs-deeltje wordt gevonden. Het Higgs-deeltje zit in de standaardmodel van de deeltjesfysica – een theorie waarin de krachten en deeltjes die alle materie vormen beschreven worden – maar is nog nooit direct waargenomen.
“Via onrechtstreekse metingen weten we dat de massa van het deeltje binnen het bereik van de LHC ligt”, vertelt professor Pierre Van Mechelen van de universiteit van Antwerpen aan Scientias.nl. “Er is met andere woorden geen krachtigere versneller nodig; indien de LHC geen Higgs-deeltje vindt, dan bestaat er simpelweg geen standaardmodel-Higgs-deeltje.”
Wetenschappers weten dat het Higgs-deeltje tussen de 114 en 185 GeV/c2 groot is. In vergelijking: 100 GeV/c2 is de massa van 107 protons. Oftewel, het Higgs-deeltje is vele malen zwaarder dan een proton. Dit is een flinke stap vooruit, omdat wetenschappers zo nog accurater kunnen zoeken. In plaats van alle deeltjes te analyseren, hoeven ze alleen maar op zoek te gaan naar deeltjes die 114 tot 185 CeV/c2 groot zijn. Hierdoor is de kans groter dat het Higgs-deeltje sneller wordt gevonden.
Hoewel de Large Hadron Collider tot het einde van 2012 operationeel blijft, gaat de deeltjesversneller eind 2011 een korte periode dicht in verband met technisch onderhoud.