Laptop opladen door te typen

  Wetenschappers hebben een methode ontwikkeld waarmee het mogelijk is om een laptop op te laden door te typen.

  De methode gaat uit van het piëzo-elektrisch effect. Hierbij wordt druk uitgeoefend op kristallen, zodat een elektrische stroom ontstaat. Dit effect wordt al toegepast. Bijvoorbeeld in elektrische gasaanstekers.

  WIST U DAT…

  Onderzoekers willen de methode nu ook gebruiken om energie op te wekken die gebruikt kan worden om uw laptop op te laden. Ze ontwikkelden daartoe een hele dunne coating die het piëzo-elektrisch effect kan voortbrengen. “Ons onderzoek richt zich op dunne coatings, omdat we geloven dat dit de enige praktische mogelijkheid biedt om piëzo-elektriciteit in bestaande elektrische technologieën in te bouwen,” legt onderzoeker Madhu Bhaskaran uit.

  De wetenschappers zien tal van mogelijkheden in deze manier van energie opwekken. Zo zou het kunnen worden toegepast in hardloopschoenen: de schoenen wekken dan energie op voor mobiele apparaten zoals een GSM of muziekspeler. Een andere mogelijkheid is energie opwekken door te typen. Op nog kleinere schaal zou het zelfs mogelijk zijn om de bloeddruk aan te wenden als energiebron. “Uiteindelijk creëer je zo een eeuwigdurende batterij.”

  Bovenstaande foto is gemaakt door Nicole Abalde (cc via Flickr.com).

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd