Langer leven door een positief gevoel?

Nieuw onderzoek wijst erop dat mensen die positief gestemd zijn een veel kleinere kans hebben om de komende vijf jaar te overlijden.

Er is al heel veel onderzoek gedaan naar geluk en sterfte. In veel van die onderzoeken werd aan mensen gevraagd hoe gelukkig ze waren. Maar die methode is niet zo betrouwbaar. Daarom pakten de wetenschappers die de laatste studie naar geluk en sterfte opzetten, het anders aan. Zij vroegen mensen niet naar hun geluk, maar naar hun stemming. De onderzoekers bestudeerden 11.000 mensen die vijftig jaar of ouder waren. 4700 van deze mensen verzamelden in 2004 vier keer per dag speeksel en schreven direct op hoe gelukkig, tevreden, angstig, etc. ze zich voelden.

Verband
De onderzoekers willen het speeksel van de proefpersonen bestuderen om te achterhalen hoeveel stresshormonen erin zitten. Dat onderzoek moet nog plaatsvinden, maar de wetenschappers hebben wel alvast gekeken naar het verband tussen gevoel en sterfte. En dat verband is redelijk overtuigend, zo schrijven de onderzoekers in het blad Proceedings of the National Academy of Sciences.

Resultaten
924 mensen bleken de minste positieve gedachten te hebben. Van die 924 stierf 7,3 procent binnen vijf jaar. 1399 mensen waren het meest positief. Van die 1399 stierf 3,6 procent in vijf jaar tijd. Nu is het natuurlijk goed mogelijk dat mensen die met ziekte te maken hebben, minder goed gehumeurd zijn en door de ziekte sneller sterven. De onderzoekers hielden daar rekening mee. Ze corrigeerden de resultaten door rekening te houden met andere factoren die invloed kunnen hebben op de sterftekans. Denk aan: rijkdom, opleiding, depressie, gezondheid, leeftijd, geslacht, etc. Maar zelfs na die correcties hadden de gelukkigste mensen nog steeds 35 procent minder kans om binnen vijf jaar te overlijden.

Volgens de onderzoekers is het nog te vroeg om te zeggen dat geluk ervoor zorgt dat mensen langer leven. Maar dat er een verband is tussen een positief gevoel en langer leven, lijkt als een paal boven water te staan.

Bronmateriaal

"Happiness Associated With Longer Life" - Sciencemag.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door R. M. Calamar (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd