Langer leven dankzij of ondanks radicalen?

Lang werd aangenomen dat radicalen in het menselijk lichaam veroudering in de hand werken en dat antioxidanten die ‘gevaarlijke’ radicalen uitschakelen. Maar een nieuw onderzoek werpt die hele veronderstelling omver. Wetenschappers hebben namelijk ontdekt dat wormen die meer radicalen aanmaken, langer leven. En voor mensen zou wel eens hetzelfde kunnen gelden.

De onderzoekers verzamelden een groep wormen. Een aantal wormen maakte aanzienlijk meer radicalen aan. Deze groep leefde veel langer dan de ‘gewone’ wormen.

Antioxidanten
Dit eerste experiment wekt het idee dat radicalen helemaal niet zo schadelijk zijn als gedacht. Om er zeker van te zijn dat de radicalen de oorzaak van de lange levensduur waren, dienden de onderzoekers antioxidanten toe. En dat had grote gevolgen. De wormen die veel radicalen aanmaakten en dus een langer leven voor de boeg hadden, gingen door toedoen van de antioxidanten net zo snel dood als de ‘gewone’ worm.

Verrassing
Volgens onderzoeker Siegfried Hekimi toont de studie aan dat radicalen niet zo schadelijk zijn als gedacht en in ieder geval op een bepaald niveau voordelig kunnen zijn. En dat is een verrassing.

WIST U DAT…

Meer
Radicalen waren namelijk altijd de boosdoener en antioxidanten de held. Er zijn zelfs veel mensen die pillen met antioxidanten slikken om veroudering tegen te gaan. “Wie ben ik om te zeggen of je antioxidanten moet slikken of niet,” merkt expert Navdeep Chandel op. “Het enige wat ik zou zeggen is dat er geen bewijs is dat het innemen van supplementen met antioxidanten nodig is.”

Hekimi benadrukt dat radicalen wel degelijk schadelijk kunnen zijn. Zo zouden ze de vordering van kanker een boost geven. Maar de goede effecten van de stofjes kunnen wel eens belangrijker zijn. “Je kunt niet zonder ze (de radicalen, red.) en dat moet je ook niet willen, maar ze zullen je aan het eind waarschijnlijk doden,” merkt expert Barry Halliwell op. “Een belangrijke prioriteit voor de komende jaren is uitzoeken hoe we kunnen voorkomen dat de radicalen ons schade toebrengen en de handige functies van de stofjes kunnen behouden.”

Bronmateriaal

"Do free radicals really cause aging?" - News.discovery.com

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd