Lange mensen hebben grotere kans op kanker

Mensen die lang zijn, lopen een grotere kans op tien verschillende soorten kanker. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek.

Wetenschappers van de universiteit van Oxford bestudeerden maar liefst meer dan één miljoen vrouwen. Ze ontdekten dat vrouwen die langer waren dan 1,52 meter een groter risico liepen op kanker. En hoe langer vrouwen waren, hoe groter dat risico werd. Voor elke tien centimeter die de vrouwen langer waren dan 1,52 meter nam de kans op kanker met zestien procent toe.

Langst
De vrouwen die het langst waren (1,75 meter of langer) hadden een 37 procent grotere kans om een tumor te hebben gehad dan vrouwen die het kortst waren (korter dan 1,52 meter). Het risico bleek groter te worden voor tien soorten kanker. Onder meer: darmkanker, borstkanker, nierkanker, een kwaadaardige vorm van huidkanker en leukemie.

WIST U DAT…

Mannen
Hoewel de onderzoekers enkel vrouwen bestudeerden, is het aannemelijk dat de resultaten ook voor mannen opgaan. Hoe het komt dat langere mensen een grotere kans hebben op kanker is onduidelijk. Mogelijk hebben chemische stofjes die de groei regelen ook invloed op de vorming van tumoren. Mensen die langer zijn, maken mogelijk meer cellen aan een vergroten zo hun kans op mutaties. Dat zou ook verklaren waarom kanker steeds meer terrein wint: mensen worden steeds langer.

Hoe het precies zit, is echter onduidelijk. De wetenschappers hopen dat uit te vinden en zo meer te weten te komen over het ontstaan van kanker. Experts waarschuwen dat lange mensen zich niet al teveel zorgen moeten maken. Lengte zou slechts voor een klein deel invloed hebben op het risico op kanker. Er zijn nog veel meer factoren (zoals bijvoorbeeld gewicht en dieet) die een rol spelen.

Bovenstaande foto is gemaakt door teotwawki (cc via Flickr.com).

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd