Langdurig zitten is niet zo slecht als je niet stil kunt zitten

zitten

Langdurig zitten, verhoogt de kans op een vroegtijdige dood. Tenzij je wat ongedurig bent, zo suggereert nieuw onderzoek.

Wetenschappers baseren hun conclusie op gegevens van de University of Leeds’ UK Women’s Cohort Study. Het gaat om de gegevens van duizenden Britse vrouwen die tussen de 35 en 69 jaar oud zijn. De vrouwen beantwoordden onder meer vragen over hun eetpatroon, beweging, eventuele chronische ziekten en de mate waarin ze rusteloos of ongedurig waren.

Uit het onderzoek blijkt dat langdurig zitten alleen een verhoogde kans op een vroegtijdig overlijden met zich meebracht wanneer de vrouwen slechts zo af en toe rusteloos waren. Wanneer vrouwen die veel zaten, aangaven matig of heel ongedurig te zijn, hadden ze in vergelijking met veel actievere vrouwen geen verhoogde kans om vroegtijdig te overlijden.

Het is al enige tijd bekend dat langdurig zitten slecht is voor de gezondheid, zelfs wanneer je – bijvoorbeeld buiten je werk om – fysiek heel actief bent. Uit eerdere onderzoeken is verder ook gebleken dat het onderbreken van de periode die je zittend doorbrengt, een positieve uitwerking heeft op de gezondheid. Dit onderzoek suggereert voor het eerst dat ook rusteloosheid invloed heeft op het verband tussen de tijd die je zittend doorbrengt en de kans op een vroegtijdige dood. De onderzoekers pleiten voor meer onderzoek.

Bronmateriaal

"If you're sitting down, don't sit still, new research suggests" - University of Leeds (via Eurekalert.org)

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd