Kinderen die langdurig gepest worden, houden daar langdurig gezondheidsklachten aan over. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek. En hoe langer kinderen gepest worden, hoe groter en langduriger het negatieve effect van pesten op de gezondheid is.
De onderzoekers trekken hun conclusie op basis van een onderzoek onder 4297 kinderen. Het onderzoek startte toen de kinderen zo’n elf tot twaalf jaar oud waren en ging door tot de kinderen vijftien of zestien jaar oud waren. De kinderen beantwoordden vragen over hun mentale en fysieke gezondheid. Ook werd ze gevraagd naar hun ervaringen met pesten.
Uit het onderzoek blijkt dat kinderen die gepest werden – het maakte daarbij niet uit op welke leeftijd – er mentaal en fysiek slechter aan toe waren. Ze vertoonden meer symptomen van depressiviteit en hadden een lager gevoel van eigenwaarde. Proefpersonen die gedurende het hele onderzoek gepest werden, bleken doorgaans ook meer moeite te hebben met fysieke activiteiten als rennen, lopen en deelnemen aan een sport. De gezondheid van de kinderen die in het verleden gepest waren en nu nog steeds met pesterijen te maken hadden, was er het slechtst aan toe.
“Ons onderzoek toont aan dat langdurig pesten een ernstige invloed heeft op de algehele gezondheid van een kind en dat de negatieve gevolgen zich kunnen opstapelen en naarmate de tijd verstrijkt erger kunnen worden,” stelt onderzoeker Laura Bogart. Het onderzoek benadrukt nog maar eens hoe belangrijk het is om pestgedrag in de kiem te sporen. “Want hoe sneller we het pesten van een kind stoppen, hoe kleiner de kans is dat het pesten een langdurig, beschadigend effect heeft op zijn of haar gezondheid.”