Lang slecht huwelijk kan harten opbreken

  trouwen

  Een slecht huwelijk kan letterlijk je hart breken. Tot die conclusie komen onderzoekers. Oudere stellen met een slecht huwelijk hebben een grotere kans op hartziekten. Dat geldt met name voor de vrouw in het lange, slechte huwelijk.

  Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek. Wetenschappers analyseerden gegevens van 1200 getrouwde mannen en vrouwen die over een periode van vijf jaar verzameld waren. De mannen en vrouwen waren tussen de 57 en 85 jaar oud toen het onderzoek startte en kregen tijdens de studie onder meer vragen voorgelegd over de kwaliteit van hun huwelijk. Ook werd hun gezondheid gemonitord.

  Het effect
  Uit het onderzoek blijkt dat een slecht huwelijk (veroorzaakt door bijvoorbeeld een bekritiserende of veeleisende echtgeno(o)t(e)) een groot negatief effect heeft op de gezondheid van het hart. En hoe ouder mensen worden, hoe sterker dat effect wordt. Bovendien is het negatieve effect dat een slecht huwelijk op het hart heeft groter dan het positieve effect dat een goed huwelijk op het hart heeft.

  De vrouw
  Ook blijkt uit het onderzoek dat een slecht huwelijk een groter effect heeft op de gezondheid van het hart van vrouwen dan op dat van mannen. Mogelijk komt dat doordat vrouwen geneigd zijn om hun negatieve ervaringen voor zich te houden en een grotere kans hebben op depressie en cardiovasculaire problemen.

  Ziek
  Wanneer een vrouw eenmaal een hartziekte onder de leden had, had dat een negatief effect op de kwaliteit van haar huwelijk. Wanneer een man een hartziekte kreeg, had dat geen invloed op de kwaliteit van het huwelijk. Dat is in lijn met eerder onderzoek waaruit blijkt dat vrouwen sterker geneigd zijn om voor hun partner te zorgen, terwijl mannen minder sterk geneigd zijn om voor hun vrouw te zorgen. “De slechte gezondheid van een vrouw kan invloed hebben op hoe zij haar huwelijk ziet, maar de slechte gezondheid van een man heeft geen negatieve invloed op zijn kijk op het huwelijk,” stelt onderzoeker Hui Liu.

  De studie benadrukt maar weer eens hoe belangrijk een goed huwelijk is. “Relatietherapie is grotendeels gericht op jongere stellen. Maar deze resultaten laten zien dat de kwaliteit van een huwelijk net zo belangrijk is op hogere leeftijd, zelfs wanneer het stel al veertig of vijftig jaar getrouwd is.”

  Bronmateriaal

  "Bad marriage, broken heart?" - MSU.edu
  De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door xx (cc via Flickr.com).

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd