Lang fantaseren over droombestemming pakt vaak fout uit

Jarenlang fantaseren over die ene droombestemming of die ene droombaan die nog altijd onbereikbaar is. Dat is een heel slecht idee, zo blijkt uit onderzoek.

“Wij waren geïnteresseerd in het effect van positieve fantasieën: wat gebeurt er wanneer mensen zich een geïdealiseerde versie van de toekomst voorstellen?” vraagt onderzoeker Heather Barry Kappes zich hardop af. Middels experimenten ging de wetenschapper samen met collega’s op zoek naar een antwoord. Het resultaat is terug te vinden in het blad Personality and Social Psychology Bulletin.

Experiment
De onderzoekers lieten proefpersonen nadenken over hoe geweldig drie scenario’s zouden zijn: prachtige schoenen met hoge hakken dragen, geld verdienen op de beurs of op vakantie gaan. Een controlegroep dacht ook over die drie scenario’s na, alleen kregen deze proefpersonen ook de opdracht om na te denken hoe ze die scenario’s echt zouden ervaren. Daarbij moesten de proefpersonen ook over negatieve aspecten nadenken. Om dat laatste te bereiken, stelden de onderzoekers ze vragen als: ‘Zou het echt zo geweldig zijn?’

Goede vraag

Is het mogelijk om de dromen die u in uw slaap heeft, te beïnvloeden? Daar wordt nu onderzoek naar gedaan en u kunt helpen! Lees er hier alles over.

Informatie
Daarna was het de bedoeling dat de proefpersonen op zoek gingen naar informatie. Ze kregen bijvoorbeeld een website te zien waarop ze de voor- en nadelen van hoge hakken konden lezen of ze lazen recensies van mensen die naar een bepaalde vakantiebestemming waren geweest. De onderzoekers keken waar de proefpersonen voor kozen: om vooral negatieve informatie over de vakantie of schoenen te lezen of om vooral positieve informatie tot zich te nemen.

Resultaten
De proefpersonen die enkel nagedacht hadden over hoe geweldig een scenario zou zijn, lazen vooral de voordelen. “Deze effecten zijn nog uitgesprokener wanneer mensen niet serieus overwegen om dit doel (bijvoorbeeld een vakantie, red.) in de nabije toekomst na te jagen,” stelt Kappes. “Wanneer mensen serieus overwegen om op reis te gaan dan wegen ze de voor- en nadelen zorgvuldig tegen elkaar af.” Maar wanneer mensen jarenlang over bijvoorbeeld een vakantie fantaseren alvorens ze besluiten om ook echt te gaan, dan is dat anders. Het onderzoek suggereert dat deze mensen zodra ze daadwerkelijk die trip gaan plannen, meer openstaan voor informatie die bij hun fantasieën past, oftewel: positieve informatie. En op basis van alleen maar positieve informatie is het lastig om goede beslissingen te nemen.

Eerste
Het onderzoek is bijzonder interessant. “Het is een van de eerste papers waarin het selectief verzamelen van informatie in een vroeg stadium, nog voordat mensen een mogelijkheid serieus overwegen, onderzoekt.”

Dromen over een bepaalde vakantiebestemming of een droombaan: we doen het allemaal wel eens. En daarom heeft het onderzoek ook voor iedereen een wijze boodschap. We zouden ons ervan bewust moeten zijn welke invloed het fantaseren op onze besluitvorming heeft. “Ook al heeft het voordelen om je een positieve toekomst in te beelden, er zijn ook nadelen en het is belangrijk deze te erkennen als je je doelen op de meest effectieve wijze wilt nastreven.”

Bronmateriaal

"Fantasizing About Your Dream Vacation Could Lead to Poor Decision-Making" - SPSP.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door thadu83 (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd