Landingsplek op Rosetta’s komeet heeft een naam: Agilkia

landingsplek

De plek waar lander Philae over precies een week voet aan de grond moet zien te krijgen, heet niet langer ‘gebied J’. ESA heeft de plek – met behulp van het grote publiek – een nieuwe naam gegeven: Agilkia.

In augustus van dit jaar koos ESA vijf gebieden op komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko waar lander Philae zich neer kan zetten. De gebieden werden tijdelijk aangeduid met de weinig inspirerende namen ‘gebied A’, ‘gebied B’, ‘gebied C’, ‘gebied I’ en gebied ‘J’. Inmiddels staan we aan de vooravond van de landing van Philae en is het aantal potentiële landingsplekken teruggebracht naar één. Hoogste tijd om die plek – ‘gebied J’ – een wat inspirerendere naam mee te geven.

Agilkia
En dus schreef ESA een wedstrijd uit. Het grote publiek kon namen inzenden en vervolgens zou de Europese ruimtevaartorganisatie uit al die ingezonden namen één naam kiezen. Na lang wikken en wegen is de ruimtevaartorganisatie eruit: de landingsplek draagt voortaan de naam Agilkia.

Een eilandje
Daarmee heet de landingsplek net zo als een eilandje in de Nijlrivier (zuidelijk deel van Egypte). En dat is niet voor niets. Lander Philae is namelijk vernoemd naar een ander eilandje in de Nijlrivier en heeft een band met Agilkia. Een aantal gebouwen uit de tijd van de oude Egyptenaren – waaronder de beroemde tempel van Isis – werd toen het eilandje Philae onder water liep van Philae naar Agilkia verplaatst.

Populair
Agilkia was één van de populairdere inzendingen: meer dan 150 mensen kwamen op het idee om deze naam voor te stellen. Van die meer dan 150 mensen heeft ESA er eentje geselecteerd die – omdat hij de winnende naam heeft voorgesteld – de landing van Philae vanuit ESA’s controlecentrum in Darmstadt mag volgen.

Dat ESA uiteindelijk voor een Egyptische naam zou gaan, stond eigenlijk vanaf het begin al vast. Ook de naam van de missie – Rosetta – vindt immers zijn oorsprong in Egypte. Bovendien gaf ESA bij het benoemen van een kei op komeet 67P/C-G al aan alle elementen die op de komeet zouden worden aangetroffen en een naam verdienden, te kiezen voor een naam met een Egyptische oorsprong.

Volg al het nieuws over Rosetta
Mis helemaal niets en volg het Rosetta-nieuws op Scientias.nl. Er is een speciale themapagina met een verzameling van al het Rosetta-nieuws!

Bronmateriaal

"Farewell 'J', hello Agilkia" - ESA.int
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door ESA / Rosetta / NAVCAM.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd