Lancering volgende shuttle nu op 5 april

De astronauten van de missie STS-131 moeten nog even wachten om naar het internationale ruimtestation te reizen. Oorspronkelijk zou de spaceshuttle Discovery op 18 maart gelanceerd worden, maar door koud weer in Florida was het tot nu toe nog niet mogelijk om de shuttle naar het Vehicle Assembly Building te verhuizen. De lancering vindt nu op 5 april plaats.

NASA heeft strenge eisen als het gaat om de verhuizing van spaceshuttles. Zo mag een shuttle niet verhuizen als de temperatuur te laag is. Het voertuig heeft raketten, die door de kou kunnen lekken. De shuttle zal op een later tijdstip naar het Vehicle Assembly Building gaan, waar de shuttle klaargemaakt wordt voor de reis naar het lanceerplatform.

STS-131 levert de Multi-Purpose Logistics Module – oftewel Leonardo – bij het ruimtestation af. Dit is een grote container die wordt gebruikt om vracht van en naar het ISS te vervoeren, zoals wetenschappelijke experimenten. Na gebruik wordt de MPLM weer meegenomen naar de aarde. Leonardo werd voor het eerst gelanceerd in 2001 en is sindsdien al zes keer meegereisd naar het internationale ruimtestation. De laatste keer was in augustus 2009 met de spaceshuttle Discovery.

De lancering van de spaceshuttle Discovery is op 5 april live te volgen via NASA TV.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd