Het was een prachtig idee: een satelliet die de aarde zou observeren en zo een beeld kon schetsen van de factoren die het klimaat beïnvloeden. Maar het werd een klein drama voor NASA: vanochtend is de lancering van de veelbelovende Glory-missie mislukt. De satelliet kon niet op tijd loskomen van de raket waarop deze is neergestort.
De instrumenten die in een baan rondom de aarde moesten komen, bevonden zich in de neus van de Taurus XL-raket. Eenmaal op hoogte had de neus open moeten gaan, zodat de instrumenten konden worden uitgezet. Maar dat mislukte. De raket bleef te zwaar en haalde de 700 kilometer hoogte niet.
Instrumenten
Glory werd vanochtend gelanceerd en had twee instrumenten aan boord. Het ene was bedoeld om de totale energie die van de zon kwam zetten, te meten. De andere moest deeltjes bestuderen die in de atmosfeer voorkomen en energie kunnen vasthouden of terugkaatsen.
Wetenschap
De missie wordt als van onschatbare waarde beschouwd, omdat de instrumenten metingen kunnen doen die ons inzicht in het klimaat en klimaatverandering kunnen geven. Dat de missie mislukt is, is dan ook niet alleen een klap in het gezicht van NASA. Ook andere wetenschappelijke partijen zijn door de onvoorziene omstandigheden benadeeld.
Eerder
Het is niet voor het eerst dat NASA door dit mankement getroffen wordt: in 2009 gebeurde precies hetzelfde met NASA’s Orbiting Carbon Observatory. En dat maakt de situatie extra wrang. In totaal heeft NASA al negen keer gebruik gemaakt van de Taurus XL-raket. Het ging zes keer goed en drie keer fout. Alledrie de keren ontstonden de complicaties tijdens de lancering.
Men vermoedt dat Glory in de oceaan nabij de zuidpool is neergestort. Maar voor zover bekend zijn er nog geen resten gevonden.