Lancering shuttle Endeavour 24 uur uitgesteld

Dankzij wolken boven het lanceerplatform werd de spaceshuttle Endeavour vanochtend niet gelanceerd. De lancering is minimaal 24 uur uitgesteld. Morgen om 10:14 uur Nederlandse tijd probeert NASA het opnieuw. De shuttle hoopt een observatieruimte en een nieuwe kamer naar het ruimtestation te brengen.

Tijdens de countdown spande het erom. ‘Go’ en ‘no go’ wisselden elkaar voortdurend achter. Negen minuten voor de lancering was het echter ‘no go’ en besloot NASA om de lancering te schrappen. Als Endeavour morgen gelanceerd wordt, zal dit waarschijnlijk de laatste nachtelijke lancering van de spaceshuttle zijn.

Endeavour gaat naar het internationale ruimtestation, waar de shuttle Node 3 aflevert. Dit element wordt aan het ruimtestation toegevoegd. Ook leveren de astronauten de Cupola af, een module met veel ramen waarin astronauten straks een prachtige uitzicht hebben op de aarde. Daarnaast kan Cupola gebruikt worden om ruimtewandelingen te bekijken of om nog accurater te werken met de robotarmen van het ruimtestation.

De missie STS-130 duurt ongeveer dertien dagen. De zes astronauten van Endeavour zullen in deze korte periode samen met de vijf bemanningsleden van het ruimtestation drie ruimtewandelingen uitvoeren. Tijdens de ruimtewandelingen worden de Node 3 en de Cupola aan het ruimtestation bevestigd.

Er staan nog vijf shuttlemissies op het programma, waarvan missie STS-130 er één is.

Bronmateriaal

NASA TV

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd