Lancering Marsrover morgen live te volgen

Morgen begint de grote reis van Marsrover Curiosity en u kunt daar getuige van zijn. NASA zendt de lancering namelijk online live uit.

De Marsrover wordt morgenmiddag gelanceerd. Zoals het er nu naar uitziet, gebeurt dat rond 16.00 uur Nederlandse tijd. De weersvoorspellingen zijn gunstig: de kans dat de lancering doorgaat, is zo’n zeventig procent.

Live
U kunt de lancering hier live volgen. Wie zowel voor als na de lancering niets van Curiosity’s avontuur wil missen, kan de Marsrover ook volgen op Twitter of Facebook.

WIST U DAT?

…wetenschappers onlangs aankondigden mogelijk de laatste standplaats van leven op Mars te hebben gevonden?

2012
NASA heeft laten weten dat alles onder controle is en dat er op dit moment geen enkele reden is waarom de lancering niet zou kunnen plaatsvinden. Als de lancering morgenmiddag goed verloopt, moet Curiosity reeds 55 minuten na de lancering contact zoeken met NASA. In het halfuur daarna kan dan worden vastgesteld of Curiosity daar hoog in de lucht in orde is. Als dat het geval is, kan de Marsrover beginnen aan een lange reis. Naar verwachting arriveert Curiosity begin augustus 2012 op Mars.

Bijzonder
Curiosity is natuurlijk niet de eerste Marsrover. NASA stuurde eerder al andere rovers naar de rode planeet. Maar Curiosity is wel bijzonder. Zo is het de grootste Marsrover ooit. Ook hoeft de Marsrover het in tegenstelling tot die andere Marsrovers niet van zonne-energie te hebben. In plaats daarvan gebruikt Curiosity nucleaire energie. Ook de landing van Curiosity gaat anders verlopen. De rover stuitert niet, maar landt met behulp van een parachute en raketten (zie hieronder).

Curiosity moet zeker twee jaar onderzoek gaan doen op Mars. Belangrijkste missie? Zoeken naar leven. De rover moet uitzoeken of leven op de rode planeet mogelijk is of ooit mogelijk is geweest.

Bronmateriaal

"Mars Science Laboratory" - NASA.gov
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd