Lanceerdatum voor ESA’s ijsmissie Cryosat

Europa’s Cryosat-2 satelliet wordt op donderdag 8 april gelanceerd. Dit meldt ESA. Cryosat-2 gaat het Arctische en Antarctische ijs in kaart brengen. Eigenlijk zou de satelliet in februari gelanceerd worden, maar dit ging niet door omdat wetenschappers zich zorgen maakten over de Dnepr-raket.

De satelliet brengt de dikte en de vorm van de ijskappen in kaart. De data helpt wetenschappers om te begrijpen hoe veranderende poolcondities de oceaancirculatie, het zeeniveau en het klimaat beïnvloeden.

Wetenschappers maakten zich eerst zorgen om de Dnepr-raket, omdat bepaalde marges te klein waren. Hierna is de Dnepr-raket aangepast. De nieuwe software zorgt ervoor dat brandstof op een zo efficiënt mogelijke manier wordt gebruikt, zodat bepaalde marges ruimer zijn.

Cryosat heet Cryosat-2, omdat de oorspronkelijke satelliet in 2005 crashte door een fout met de raket. De tweede trap van de Rockot-raket bleef branden tot zijn brandstof opraakte, waardoor het Breeze-compartiment van de raket zijn eigen aandrijving niet kon ontsteken.

In 2006 kondigde ESA aan een nieuwe satelliet te bouwen: Cryosat-2. Het is voor de Europese ruimtevaartorganisatie te hopen dat de lancering in april wel succesvol verloopt.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd