Lama’s als lijfwacht

Een carrièreswitch voor de lama’s Willy en Jack. Een Engels natuurpark zet de dieren in als bodyguards van broedende vogels. De lama’s moeten roofdieren zoals vossen op afstand houden. En dat is de lama wel toevertrouwd: hij is vriendelijk, maar wanneer er gevaar dreigt, wordt hij bijzonder agressief.

In het natuurpark broedt de kievit en tureluur. Beide vogelsoorten worden in Engeland bedreigd. Vandaar dat de opzichters hun toevlucht zoeken tot een wel zeer ongebruikelijke lijfwacht. “We hopen dat het een verschil maakt in hoe goed de vogels het dit jaar doen,” legt opzichter Graham Clarkson uit.

Gedrag
Men verwacht dat het nogal onregelmatige gedrag van de lama’s de roofdieren wel op afstand zal houden. De lama maakt kreunende geluiden en vooral de kreten die ze bij gevaar slaken, zijn afschrikwekkend. Bovendien laten de dieren niet over zich heenlopen. Wanneer ze worden uitgedaagd, twijfelen ze niet om tot aanval over te gaan. Als er niets aan de hand is, zijn de lama’s kalm en vriendelijk. En daarmee voldoen ze eigenlijk aan alle eisen.

Koe
De lama’s zijn nu al populair bij de lokale bevolking en bezoekers van het natuurpark. “Hopelijk passen ze goed op de vogels en kunnen ze goed overweg met de koeien,” merkt Gill Baker, eigenaar van de lama’s, op.

Het is niet voor het eerst dat lama’s als lijfwacht worden ingezet. Eerder beschermden de dieren al lammeren en schapen tegen roofdieren. De Engelse prins Charles gebruikt alpaca’s – een familielid van de lama – om zijn lammeren te beschermen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd