Lage mannenstem verbetert geheugen vrouw

Mannen die willen dat vrouwen hun verhalen onthouden, doen er goed aan om met een lage stem te spreken. Dat blijkt uit onderzoek.

De wetenschappers lieten 45 vrouwen een foto van een object zien. Terwijl de vrouwen het object bekeken, werd de naam van het object genoemd. Die naam werd uitgesproken door iemand met een gemanipuleerde, hoge of lage mannen- of vrouwenstem. Daarna kregen de vrouwen twee objecten te zien die sterk op elkaar leken, maar niet hetzelfde waren. De vrouwen moesten aangeven welk object ze eerder hadden gezien. Ook moesten de vrouwen aangeven welke stem ze fijner vonden.

WIST U DAT…

Tweede experiment
Tijdens een tweede experiment gebeurde precies hetzelfde. Alleen werd nu niet alleen gebruik gemaakt van gemanipuleerde stemmen, maar ook van echte mannen- en vrouwenstemmen.

Resultaten
Beide experimenten resulteerden in dezelfde conclusies, zo is in het blad Memory & Cognition te lezen. De vrouwen hadden een voorkeur voor de lage mannenstem en onthielden producten die door de lage mannenstem werden genoemd beter.

“Onze resultaten laten zien dat het geheugen van een vrouw beter wordt door lage mannenstemmen,” stelt onderzoeker David Smith. Dat is niet zo verwonderlijk. Een stem vertelt vrouwen (onbewust) heel veel over een man. Vrouwen zouden beter in staat zijn om stemmen van aantrekkelijke mannen te onthouden: die vaardigheid helpt ze om de juiste keuze te maken wanneer ze zich aan een man willen binden.

Bronmateriaal

"A deep male voice helps women remember" - Eurekalert.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Inessa Akhmedova (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd