Ladislao José Biro: wist jij dit al over de uitvinding van de balpen?

  Misschien zegt de naam Lidaslao José Biro je niets. Toch is deze beste man de uitvinder van een voorwerp dat jij dagelijks gebruikt: de balpen.

  Vandaag is het de 117de verjaardag van de uitvinder, die op 29 september 1899 in Hongarije is geboren. Hij overleed in 1985 in Argentinië. Google eert de uitvinder met een Doodle.

  De balpen bestaat pas tachtig jaar. Biro ergerde zich aan het werken met een vulpen. Wie wel eens een vulpen heeft gebruikt, weet dat de scherpe punt het papier kan scheuren. Ook maakt een vulpen de nodige vlekken. Biro vond dat het beter moest kunnen.

  Biro in 1978.
  Biro in 1978.

  Feit 1: Biro gebruikte drukkersinkt
  Ten eerste gebruikte Biro een inkt met een hoge stroperigheid. Deze inkt was onbruikbaar in een gewone vulpen, maar was wel geschikt voor zijn nieuwe pen. De dikkere inkt werd in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw al wel gebruikt in drukkerijen.

  Feit 2: het kogeltje is de held van de pen
  Biro besloot een kogeltje te plaatsen in het uiteinde van de nieuwe pen. Dit kogeltje heeft meerdere functies: het inktspoor op het papier is mooi gelijkmatig en het inktreservoir wordt afgesloten. Hierdoor droogt de inkt niet uit en kan er ook geen inkt lekken. Pas wanneer iemand gaat schrijven, gaat de kogel rollen en wordt de inkt overgebracht op het papier.

  Feit 3: succes is indirect aan Hitler te danken
  In 1944 begon Biro met de productie van de ‘Eterpen’. De eerste grote klant bestelde direct 30.000 stuks. Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog werd de balpen namelijk door de Britse luchtmacht gebruikt, waarna het woord over deze bijzondere pen als een lopend vuurtje verspreidde.

  Feit 4: de beroemdste balpen is de Bic Cristal
  De balpen is anno 2016 het meest gebruikte schrijfinstrument. Dagelijks worden er miljoenen balpennen geproduceerd en verkocht. De beroemdste balpen is ongetwijfeld de Bic Cristal, die in 1950 is gelanceerd. Alleen van dit type pen zijn er tot 2006 honderd miljard verkocht. De balpen kreeg niet voor niets een plekje in het Museum of Modern Art (MoMA) in New York. Opmerkelijk feitje: de prijs van de balpen is in de VS sinds 1959 gelijk gebleven, namelijk 19 dollarcent. Inflatie meegerekend betekent dit dat de pen in feite steeds goedkoper is geworden.

  De Bic Crystal
  De Bic Crystal

  Feit 5: Biro was niet de eerste
  Biro was niet de enige persoon die op het idee van een balpen kwam. In 1888 is de balpen al gepatenteerd door John J. Loud. Met deze pen kon alleen op een ruw oppervlak – zoals leer – geschreven worden. Loud slaagde er niet in om er een commercieel product van te maken, waardoor het patent verviel.

  Bronmateriaal

  Archief

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd