Lachen: net zo gezond als joggen

Een oprechte lach is net zo gezond als een rondje joggen in het park. Dat beweren wetenschappers. Een lach verlaagt de bloeddruk, neemt de stress weg en geeft het immuunsysteem een boost. Joggen heeft hetzelfde effect, maar kost veel meer tijd en energie.

De onderzoekers lieten een groep proefpersonen twintig minuten lang naar een komedie kijken. Een andere groep mensen keek naar de minder grappige en zelfs stressvolle film Saving Private Ryan. Na die tijd bleek het aantal stresshormonen bij de mensen die de komedie hadden gezien aanzienlijk te zijn afgenomen.

Emotie
Ook de bloeddruk en het cholesterol was een stuk lager dan bij de filmkijkers. Volgens de onderzoekers wijst dat erop dat een gulle lach ook de kans op hartziektes en diabetes verlaagt. Net als na een rondje joggen hadden de proefpersonen na twintig minuten lachen meer trek; emotie en gedrag had overduidelijk invloed op het lichaam.

Bijbel
De onderzoeksresultaten zijn met name van belang voor mensen die door ziekte of ouderdom niet meer in staat zijn om veel te bewegen. Een half uurtje lachen per dag kan hen al een stuk fitter maken. “Het is inderdaad zoals de oude Bijbelse wijsheid stelt: lachen is een goed medicijn,” concludeert onderzoeker Lee Berk.

Het is niet voor het eerst dat Berk onderzoek doet naar lachen en de gevolgen daarvan. Eerder ontdekte hij ook al dat lachen het aantal natuurlijke, kankerdodende stoffen in kankerpatiënten vergroot.
In 1997 liet hij hartpatiënten met diabetes elke dag een komedie zien. Na een jaar bleek hun bloeddruk aanzienlijk lager dan die van patiënten die geen komedies keken. Van de komediekijkers kreeg acht procent een hartaanval. Van de mensen die de komedies links laten liggen, kreeg 42 procent een hartaanval.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd