Laatste woorden van Yuri Gagarin: “Is er genoeg worst?”

Vandaag is het vijftig jaar geleden dat Yuri Gagarin een historische ruimtevlucht maakte. In verband met deze feestelijke dag heeft Rusland 700 pagina’s met geheime informatie over Gagarins ruimtevlucht openbaar gemaakt.

Eén van de laatste dingen die Gagarin voor de lancering vroeg, was of er wel genoeg worst aanwezig was voor de terugreis naar Moskou. Dit gesprek is tientallen jaren verborgen gebleven. Waarom? Waarschijnlijk wilden de Russen liever dat mensen het woord ‘Poyekhali’ onthielden. Dit woord riep Gagarin vlak voordat zijn Vostok 1-capsule opsteeg. Pokeyhali betekent zoiets als ‘Let’s Go’ of ‘tijd om te gaan’. Pokeyhali klinkt natuurlijk beter dan ‘Is er nog genoeg worst?’

Zingen
Hoewel Gagarin en de raketontwerper Sergei Korolyov babbelden over voedsel, gebeurde er nog veel meer in de capsule. Volgens Lifenews.ru zong en floot Gagarin vlak voor de lancering.

Tape
Het aftellen ging niet helemaal voorspoedig. Op een bepaald moment moest Gagarin een stukje tape afscheuren om een onderdeel vast te maken. “We zijn vergeten om dit ding te tapen”, aldus Gagarin tegen Mission Control.

Alles zwemt
Eén van de grootste zorgen van de Russen was dat Gagarin zijn bewustzijn zou verliezen door de gewichteloosheid. Dit gebeurde niet. “Gewichteloosheid voelt geweldig”, raporteerde Gagarin. “Het lijkt wel alsof alles zwemt.”

Jubileum
Lees meer over vijftig jaar bemande ruimtevaart in het artikel: Yuri Gagarin: vijftig jaar bemande ruimtevaart.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd