Laatste spreker van de taal Bo is overleden

Boa Sr. is overleden. Zij was de laatste persoon die vloeiend de taal Bo sprak, de taal van de Andamanen, een eilandengroep ten oosten van India. Een van ‘s werelds oudste culturen is nu uitgestorven. De taal Bo overleefde de tsunami in 2004, de Japanse bezetting en de ziekten die de Britten meebrachten.

Bo is één van de tien oude talen van de Andamanen. Ondanks dat onderzoekers de taal hebben onderzocht, kon Boa Sr. de afgelopen jaren moeilijk met anderen praten in haar moedertaal. Zelfs andere Andamaanse stammen konden de liedjes en verhalen van Bo niet begrijpen. Naast Bo sprak Boa Sr. twee andere talen: Hindi en een lokale taal.

“Het verlies van Boa Sr. is niet alleen een verlies voor de gemeenschap van de Andamanen”, vertelt linguist Narayan Choudhary van de Jawaharlal Nehru universiteit. “Het is ook een verlies voor antropologie, linguistiek, geschiedenis, psychologie en biologie.”

In 1858 werd het eiland gekoloniseerd door Britten. Sindsdien verliest het eiland – dat momenteel wordt bestuurd door India – grip op haar inwoners. In 1858 waren er nog 5.000 mensen die één van de tien oude Andamaanse talen konden spreken. Tegenwoordig zijn het er slechts 52. Veel van de overlevenden zijn verslaafd aan alcohol.

Tot het eind was Boa Sr. een kwiek vrouwtje. Zo klom ze in 2004 in een boom, toen een tsunami grote schade aanrichtte op haar eiland. Hierdoor wist ze de ramp te overleven.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd