Laatste spaceshuttle veilig geland

Het zit erop. De laatste spaceshuttle is zojuist veilig geland en maakte zo een einde aan 30 jaar spaceshuttle-geschiedenis.

De shuttle landde om iets voor twaalf uur (Nederlandse tijd) onder grote belangstelling in Florida. Na een laatste rondje rondom het Kennedy Space Center kwam met het neerdalen van de shuttle een einde aan een roemrijke historie vol hoogte- en dieptepunten.

ISS
Enkele minuten voordat Atlantis landde, bewoog het ISS zich precies over de locatie waar de spaceshuttle neer zou strijken. Een bijzonder moment: alsof het ruimtestation de spaceshuttle toch nog één keer wilde groeten.

Russen
Atlantis was de allerlaatste spaceshuttle die de lucht inging. Voorlopig nemen de Russen het stokje over: zij voorzien het internationale ruimtestation in de nabije toekomst van voorraden en bemanning. De spaceshuttles staat nog één enkele reis te wachten: naar het museum. “Heel veel emoties vandaag, maar één ding staat vast: Amerika blijft de ruimte verkennen,” zo liet de bemanning van Atlantis kort na de landing weten.

NASA werkt inmiddels wel aan een opvolger voor de spaceshuttle: een Multi-Purpose Crew Vehicle.

Bronmateriaal

NASA

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd