Laatste spaceshuttle succesvol gelanceerd

Zojuist is de laatste spaceshuttle succesvol gelanceerd vanaf Cape Canaveral. Om 17:29 uur Nederlandse tijd vertrokken Chris Ferguson, Doug Hurley, Sandy Hurley en Rex Walheim in de shuttle Atlantis naar het internationale ruimtestation. Deze reis zal circa twee dagen duren.

Tijdens de lancering sprak de commentator de volgende mooie woorden: “On the shoulders of the spaceshuttle America will continue the dream.” Een terechte zin, want de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie werkt momenteel aan een nieuw ruimtevaartuig. Dit nieuwe ruimtevaartuig zal gebruikt worden om het internationale ruimtestation te bezoeken, maar ook om verder te reizen dan het ISS. Het doel van NASA is om ooit mensen te laten landen op een asteroïde en uiteindelijk op Mars.

De astronauten van shuttlemissie STS-135 brengen reserveonderdelen en benodigdheden naar het internationale ruimtestation. Er zullen geen nieuwe laboratoria of andere kamers geïnstalleerd worden aan het internationale ruimtestation, dus voor wetenschappers is missie STS-135 een redelijk saaie missie. Het is als een profvoetballer die zijn laatste voetbalwedstrijd speelt: een prachtige en gedenkwaardige gebeurtenis, maar de wedstrijd is niet zo spannend.

Na een verblijf van ruim een week vertrekt het viertal uit het internationale ruimtestation. Over twaalf dagen landt Atlantis weer op aarde. Ook dat zal een historisch moment zijn, want het zal de laatste keer zijn dat een spaceshuttle op de aarde landt.

Wilt u de spaceshuttles ooit een bezoekje brengen? Dat kan! De vier overgebleven shuttles verhuizen naar musea in vier grote Amerikaanse steden. Daar zullen de ruimtevaartuigen waarschijnlijk nog vele decennia’s te zien zijn.

Bekijk hieronder een terugblik van de lancering van Atlantis:

Bronmateriaal

NASA TV

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd