Laatste rustplaats van Maya-prins ontdekt

Archeologen hebben in de Maya-stad Uxul in Mexico het graf van een Maya-prins teruggevonden. De prins was zo’n 20 tot 25 jaar oud toen hij stierf en werd met mooie geschenken begraven.

De prins zou ergens rond het jaar 711 overleden zijn. Het graf bevindt zich onder één van de gebouwen die het enorme koninklijke complex in de stad Uxul rijk is.

Het graf van de prins. Foto: Archäologisches Projekt Uxul / Universität Bonn.
Prins
De onderzoekers zijn er tamelijk zeker van dat het om een prins gaat. Zo wordt de overledene namelijk op diverse teksten in de grafkamer aangeduid. De jongen was waarschijnlijk een ‘gewone’ prins en geen troonopvolger.

Geschenken
De muren van het graf zijn gemaakt van stenen. De prins ligt op zijn rug, met de armen op de buik. Rondom zijn lichaam bevinden zich prachtige voorwerpen. Bijvoorbeeld vier schalen en vijf bekers van keramiek (bovenaan dit artikel ziet u één van de bekers). De schalen en bekers zijn weer versierd met mooie schilderingen en reliëf. Op de schedel van de prins bevindt zich ook een bord dat rijkelijk versierd is.

WIST U DAT…

Beker
Op één van de bekers staat heel eenvoudig met hiëroglyfen vermeld: ‘Dit is de drinkbeker van de prins’. Op een andere beker staat ook een datum vermeld: 711 na Christus. De prins is dan ook waarschijnlijk ergens rond die tijd overleden.

De prins overleed waarschijnlijk kort nadat Uxul weer onafhankelijk werd. Het kleine, onafhankelijke koninkrijk werd regelmatig aangevallen door leiders van de stad Calakmul. Soms met succes: de leiders van Calakmul heersten dan een tijdje over Uxul. Dat was ook het geval aan het begin van de zevende eeuw na Christus. Maar rond het jaar 705 nam de invloed van Calakmul weer af en kregen de lokale leiders de macht weer in handen. Heel lang duurde dat niet: tegen het begin van de negende eeuw verlieten de Maya’s Uxul en werd het een spookstad waar archeologen nu de mooiste vondsten doen.

Bronmateriaal

"Bonner Archäologen entdecken in Mexiko das Grab eines Maya-Prinzen" - Uni-Bonn.de
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Archäologisches Projekt Uxul / Universität Bonn.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd