Laatste nachtelijke lancering voor spaceshuttle

De spaceshuttle Endeavour wordt op 7 februari gelanceerd. De shuttle bevindt zich momenteel al op lanceerplatform 39A van het Kennedy Space Center. Endeavour wordt om 4:39 uur lokale tijd gelanceerd, wat betekent dat dit waarschijnlijk de laatste nachtelijke lancering voor de spaceshuttle wordt.

Endeavour gaat naar het internationale ruimtestation, waar de shuttle Node 3 aflevert. Dit element wordt aan het ruimtestation toegevoegd. Ook leveren de astronauten de Cupola af, een module met veel ramen waarin astronauten straks een prachtige uitzicht hebben op de aarde. Daarnaast kan Cupola gebruikt worden om ruimtewandelingen te bekijken of om nog accurater te werken met de robotarmen van het ruimtestation.

De missie STS-130 duurt ongeveer dertien dagen. De zes astronauten van Endeavour zullen in deze korte periode samen met de vijf bemanningsleden van het ruimtestation drie ruimtewandelingen uitvoeren. Tijdens de ruimtewandelingen worden de Node 3 en de Cupola aan het ruimtestation bevestigd.

Er staan nog vijf shuttlemissies op het programma, waarvan missie STS-130 er één is.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd