Laatste beelden van neerstortende maansonde vrijgegeven

grail

Vorige maand liet NASA twee maansondes op de maan crashen. En nu heeft NASA de laatste beelden die één van de sondes kort voor de crash maakte, vrijgegeven. De beelden geven ons een prachtig beeld van het maanlandschap.

NASA zette de camera’s van één van de twee maansondes drie dagen voor deze op een berg op de maan zouden neerstorten, aan. Daardoor kon de sonde vanuit een baan om de maan op het laatste moment nog enkele foto’s van onze natuurlijke satelliet maken.

Op het moment dat deze foto’s gemaakt werden, bevond de sonde zich op zo’n tien kilometer hoogte boven het noordelijk halfrond, aan de achterzijde van de maan. NASA heeft de foto’s die de sonde hier maakte aan elkaar geplakt en er een filmpje van gemaakt.

De twee ruimtesondes – met de namen Ebb en Flow – stortten op 17 december op de maan neer. De crash was volkomen gepland: NASA liet de motoren van de ruimtesondes draaien tot deze leeg waren, waarna de sondes op een berg op de maan insloegen. NASA besloot een einde aan de missie van de sondes te maken omdat ze hoogte verloren en niet voldoende brandstof hadden om hun werk voort te zetten. De missie van Eb en Flow – ook wel bekend als GRAIL: Gravity Recovery and Interior Laboratory – startte in 2012 toen de twee zich in een baan rondom de maan plaatsten. Vanaf dat moment deden de twee onderzoek naar het oppervlak en zwaartekrachtsveld van de maan. Dat heeft een schat aan informatie opgeleverd die wetenschappers nu nog aan het doorspitten zijn.

Bronmateriaal

"Parting Moon Shots from NASA's GRAIL mission" - Youtube.com / JPL News.
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd