‘Laat robots in oorlogen de beslissingen nemen’

De mens vertrouwt voor het verzamelen en analyseren van informatie op robots en computers. Het doorhakken van de knopen is echter toch altijd echt nog in menselijke handen. Maar niet lang meer, als het aan een Brits defensiebedrijf ligt. Het bedrijf is ervan overtuigd dat robots – nog beter dan mensen – in staat zijn om moeilijke beslissingen te nemen en toonde dat in een experiment aan.

Commandanten krijgen tegenwoordig een ware overload aan informatie te verwerken: satellietbeelden, resultaten van sensoren en onbemande luchtvaartuigen, etc. Op basis van al die gegevens moet een beslissing worden gemaakt en dat is nog niet zo gemakkelijk. Daarom introduceert het Britse bedrijf ALADDIN (Autonomous Learning Agents for Decentralised Data and Information Networks).

Netwerk
Het systeem staat toe dat een netwerk van robots bij elkaar komt en razendsnel informatie uitwisselt. Vervolgens gaan de computers onderling onderhandelen over de beste reactie en de manier waarop deze moet worden uitgevoerd.

Algoritme
Om tot een weloverwogen beslissing te komen, beschikken de robots over een groot aantal algoritmes die ze in staat stelt om resultaten van beslissingen te voorspellen. Zo kan de robot berekenen wat er gebeurt als een ploeg soldaten overgaat tot aanval of juist achterover leunt. En dat alles gaat razendsnel. Veel sneller dan een commandant die alle informatie eerst tot zich moet nemen, moet analyseren en daarna pas een beslissing kan nemen.

WIST U DAT…

…wetenschappers werken aan een ethische robot?

Experiment
In theorie klinkt het natuurlijk prachtig, maar werkt het ook echt? ALADDIN heeft de eerste experimenten er al opzitten. Zijn bedenkers simuleerden een natuurramp (deze is net zo chaotisch als een oorlogssituatie) en lieten de robots hun werk doen. En dat werkte. De robots verzamelden gegevens over de slachtoffers in verschillende gebieden, stelden objectief vast waar een tekort aan ambulances de grootste problemen op zou leveren en stelden zonder dat emoties of ego’s daarbij een rol speelden een efficiënte strategie op.

Wie denkt dat het onmenselijk is om belangrijke beslissingen aan robots over te laten, kunnen we geruststellen. De echt belangrijke beslissingen (zoals: ‘Laten we oorlog gaan voeren’ of ‘Laten we ons overgeven’) worden nog altijd door mensen genomen. Ook als ALADDIN er komt. En hoe eng het ook lijkt dat robots zoveel in de melk te brokkelen hebben: ze zijn wel de enigen die alle informatie op een objectieve manier kunnen analyseren en gebruiken. Hun efficiëntie lijkt dan ook buiten kijf te staan.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd