Een meerderheid wetenschappers pleit ervoor om enkel de dieren met een realistische kans te redden. Maar is dat een goed idee?
Zeshonderd onderzoekers spraken zich over de kwestie uit. Uit de resultaten blijkt dat een meerderheid van mening is dat niet alle bedreigde diersoorten te redden zijn. Daarom zouden mensen zich niet op het behoud van alle soorten, maar slechts op het behoud van de soorten met de beste kansen moeten richten. De dieren met een uiterst kleine kans moeten we loslaten en – hoe spijtig ook – laten uitsterven.
Kosten en baten
Belangrijkste argument voor die stelling is dat het simpelweg onmogelijk lijkt om alle bedreigde diersoorten te redden. Onlangs bleek nog uit een onderzoek van de International Union for Conservation of Nature (IUCN) dat maar liefst 25.000 soorten dreigen te verdwijnen. Om al die soorten te redden, moet enorm veel tijd en geld worden vrijgemaakt. En hoe groot onze inspanning ook is: uiteindelijk zal een deel van die 25.000 dieren toch verdwijnen. Voor vele onderzoekers blijkt dat kostenplaatje een probleem. Waarom geld en moeite steken in iets wat niet meer te redden is?
Het kan!
Tegenstanders kunnen zich daar niet in vinden. Want wie gaat bepalen welk dier wel de moeite waard is? En bewijzen grote inspanningen van organisaties als WNF niet dat het redden van dieren in een hopeloze situatie weldegelijk kan werken? Een mooi voorbeeld is de zuidelijke witte neushoorn. Iets meer dan honderd jaar geleden waren er wereldwijd nog maar honderd exemplaren van te vinden. Anno 2011 zijn er door het nemen van de juiste maatregelen nog 20.000 exemplaren.
Het is een lastige kwestie, maar wel eentje die op korte termijn om een antwoord vraagt. Steeds meer dieren lijden onder de mens en een veranderend klimaat. Het lijkt dan ook tijd om de knoop door te hakken. Gaan we alle diersoorten proberen te redden? Of krijgen alleen de dieren met de beste kansen een beetje hulp? Wat is wijsheid?