Laad uw telefoon op door er op te gaan zitten

Is uw telefoon leeg? Dankzij een nieuwe uitvinding hoeft u er straks alleen maar op te gaan zitten om deze weer op te laden.

De onderzoekers noemen hun vondst Power Felt. Het voelt aan als stof en bestaat uit onder meer kleine koolstofnanobuisjes. Wat Power Felt in essentie doet, is verschillen in temperatuur (bijvoorbeeld tussen uw lichaam en de kamer) omzetten in een elektrische stroom.

Geen verspilling
Een gat in de markt, als we onderzoeker Corey Hewitt moeten geloven. “We verspillen een hoop energie in de vorm van warmte,” vertelt hij in een persbericht. En met Power Felt kan daar een einde aan komen, zo is in het blad Nano Letters te lezen.

WIST U DAT…

Zaklamp
De mogelijkheden voor het stofje zijn eindeloos. Zo kunnen de stoelen van elektrische auto’s er bijvoorbeeld mee bekleed worden. Of het zou rond een zaklamp gerold kunnen worden en energie op gaan wekken zodra u die zaklamp gaat gebruiken. Het lapje zou ook zeer geschikt zijn voor in noodpakketten die na rampen – wanneer er geen elektriciteit is – uitgedeeld worden.

Kosten
Het klinkt haast te mooi om waar te zijn. Waarom komen wetenschappers nu pas op dit ideale goedje? Nou, eigenlijk is het idee niet nieuw. Toch is het thermo-elektrische effect nog niet echt doorgebroken. Dat heeft vooral te maken met de kosten. Maar wanneer er eenmaal een effectieve methode wordt gevonden om het thermo-elektrisch effect toe te passen, zal de vraag naar de benodigde grondstoffen toenemen, worden deze in grotere hoeveelheden geproduceerd en dus goedkoper. Zo kan het zijn dat een Power Felt voor op uw telefoon in de toekomst nog geen euro kost.

Zover is het voorlopig nog niet. Power Felt is namelijk nog niet helemaal klaar voor de markt. Hewitt wil eerst kijken of hij deze nog efficiënter kan maken.

Bronmateriaal

"Power Felt gives a charge" - WFU.edu
De foto bovenaan dit artikel is afkomstig van Wake Forest University.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd