Laad uw auto draadloos op

Een Nieuw-Zeelands bedrijf is bezig met een systeem om auto’s draadloos op te laden. Wanneer een automobilist over een speciaal oplaadstation (grote elektrische spoel) in de weg rijdt, dan ontstaat er een magnetisch veld tussen de spoel in de weg en de spoel in de auto. Het voertuig gebruikt het magnetische veld om elektriciteit op te wekken.

Het systeem lijkt op hoe een elektrische tandenborstel wordt opgeladen. Een tandenborstel laadt namelijk zonder contactpunten zijn batterij op.

Er ontstaat een magnetisch veld als de afstand tussen de twee spoelen minder dan veertig centimeter is. Zelfs als een automobilist vlak langs een spoel rijdt, dan nog is het mogelijk om energie op te wekken. Het is essentieel dat de spoel onder de auto hangt, zodat de afstand tussen de spoelen zo klein mogelijk is.

WIST U DAT…

…een Chinese bus over auto’s heen kan rijden?

Impuls
De toekomstvisie van het Nieuw-Zeelandse bedrijf is helder: alle wegen voorzien van elektrische spoelen. Dit zou de elektronische automarkt een flinke impuls kunnen geven. Automobilisten hoeven hun elektronische auto namelijk nooit meer op te laden bij een oplaadpunt of te tanken.

Twee jaar
HaloIPT verwacht dat het uiteindelijke product over twee jaar op de markt verschijnt. Op dit moment is er al wel een demoversie van de techniek beschikbaar.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd