Laad al wandelend uw telefoon op

Onderzoekers komen eindelijk met een effectieve manier om al wandelend een interessante hoeveelheid energie op te wekken.

Laten we één ding voorop stellen: het idee is niet nieuw. Het is reeds mogelijk om door te bewegen energie op te wekken. Maar dat proces is nog niet zo heel effectief. Er gaat nog veel energie bij verloren en enkel heel kleine apparaten kunnen op deze manier worden opgeladen.

Druppeltjes
Wetenschappers van de universiteit van Wisconsin bedachten dat dat anders moest kunnen en ze gingen ermee aan de slag. Zij ontwikkelden een zool met daarin microscopische druppels. Deze druppels bewegen wanneer de drager van de schoen loopt en uit die beweging wordt energie gehaald, zo is in het blad Nature te lezen.

WIST U DAT…

…de eerste dag van de Nijmeegse Vierdaagse de meeste risico’s met zich meebrengt?

Twee uurtjes
En dat is best een effectief systeem: wie twee uur lang gaat wandelen, heeft genoeg energie verzameld om de mobiele telefoon op te laden. En wie er aan denkt om grotere apparaten al wandelend op te laden, kan in de toekomst waarschijnlijk zijn hart ophalen. Volgens de onderzoekers kan de methode gemakkelijk worden opgeschaald door veel meer van deze kleine druppeltjes te gebruiken.

Op dit moment wordt er gewerkt aan een prototype van het apparaat. Dat prototype – dat in de zool van een schoen moet passen – is naar verwachting binnen twee jaar klaar.

Bronmateriaal

"Mobile phones could soon be 'powered by walking'" - BBC.co.uk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Auntie P (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd