La Zone Extreme: slechte smaak of interessant?

In Frankrijk was woensdagavond een bizarre documentaire op televisie te zien: La Zone Extreme. In La Zone Extreme worden deelnemers aan een spelletjesprogramma voor het blok gezet: willen ze rijk worden door iemand anders te martelen, of zorgt hun goede geweten ervoor dat ze stoppen met het spel? In het programma is te zien hoe de meerderheid bereid is om anderen de dood in te jagen.

In het programma speelt een acteur alsof hij werkelijk onder stroom wordt gezet. Ondanks dat deelnemers twijfelen om door te gaan, zet 81 procent van de deelnemers de acteur meer dan twintig keer onder stroom tot een maximum van 450 volt. Natuurlijk helpt de presentatrice mee, die de deelnemers stimuleert om iedere keer net iets verder te gaan. Bekijk de schokkende videobeelden hieronder.

Natuurlijk is dit oud nieuws. Herinneren mensen zich nog het experiment van Milgram uit de jaren ’60? In het experiment werd onderzoek gedaan naar de gehoorzaamheid van de deelnemer bij het uitvoeren van opdrachten van een gezaghebbende persoon. Uit het onderzoek kwam naar voren dat 62,5 procent van de mensen bereid is om alles te doen voor een gezaghebbend persoon.

In veertig jaar tijd is de mens niets veranderd. Slechts zestien van de tachtig deelnemers verzetten zich voortijdig tegen het onder stroom zetten van de acteur. Een bedroevend laag aantal.

Naar aanleiding van de televisieshow is in Frankrijk een discussie ontstaan. Mogen zulke documentaires wel gemaakt worden? Natuurlijk was het experiment van Milgram uit de jaren zestig etisch niet verantwoord, maar deze spelletjesshow kan toch verder geen kwaad?

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd