Kwart van haaien en roggen met uitsterven bedreigd

rog

Het gaat niet goed met de haaien en roggen, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Maar liefst vijfentwintig procent van de haaien en roggen worden momenteel met uitsterven bedreigd.

Dat stelt de International Union for the Conservation of Nature nadat deze haaien en roggen bestudeerde. Uit het onderzoek blijkt dat deze diersoorten er in vergelijking met andere diergroepen het slechtst aan toe zijn: slechts over 23 procent van de soorten haaien en roggen hoeven we ons vrijwel geen zorgen te maken.

Onze analyse toont aan dat haaien en hun familieleden een alarmerend verhoogd risico op uitsterven lopen,” stelt onderzoeker Nick Dulvy. Opvallend genoeg gaat het met de roggen over het algemeen nog slechter dan met de haaien. “Hoewel de aandacht van het publiek, de media en overheden voor de toestand van haaien groeit, wordt de grootschalige verdwijning van roggen vrijwel niet opgemerkt.” Tot op heden zijn er dan ook maar beperkte maatregelen genomen om de roggen van de ondergang te redden. “Vandaar dat we ons nog meer zorgen maken over deze soorten.”

Dat haaien en roggen het zo moeilijk hebben, is grotendeels te wijten aan de visserij. “De grootste soorten roggen en haaien lopen het grootste risico, met name de soorten die in ondiepe wateren leven waar ook vissers actief zijn.” Vaak belanden haaien en roggen als bijvangst in de netten. Maar steeds vaker wordt er ook bewust op de soorten gejaagd vanwege hun vinnen, vlees of omdat ze een gevaar kunnen vormen voor mensen. En dat is een probleem, want mede doordat deze soorten zich traag voortplanten lukt het ze niet om hun aantallen stabiel te houden.

Bronmateriaal

"A quarter of sharks and rays threatened with extinction" - IUCN.nl
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door AlKok (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd