Kwaliteit van sperma neemt af als man ouder wordt

  sperma

  Neemt de spermakwaliteit nu wel of niet af naarmate een man ouder wordt? Studies spreken elkaar tegen. Maar nieuw onderzoek schept duidelijkheid. De kwaliteit van het sperma loopt inderdaad terug als een man ouder wordt.

  “Hoewel we weten dat de oudere leeftijd van een vrouw negatieve effecten heeft op de vruchtbaarheid, het reproductieve succes en de gezondheid van het nageslacht is de invloed van de leeftijd van de man op de vruchtbaarheid van een stel altijd grotendeels genegeerd,” vertelt onderzoeker Sheri Johnson. En daar is een goede reden voor. Dat komt door inconsistente literatuur. Studies over hoe de kwaliteit van sperma zich ten opzichte van de leeftijd van de man verhoudt, spreken elkaar tegen.

  Duidelijkheid
  Johnson en collega’s wilden duidelijkheid scheppen en analyseerden de gegevens uit negentig onderzoeken die wereldwijd werden uitgevoerd. Al met al troffen ze in die onderzoeken consistent bewijs aan dat aantoont dat de hoeveelheid sperma en de prestaties van het sperma afneemt en de beschadigingen aan sperma toeneemt naarmate een man ouder wordt. “Ons onderzoek suggereert dat de leeftijd van de man invloed heeft op verschillende kenmerken van sperma. Het is over het algemeen wel bekend dat slechtere prestaties van het sperma invloed kunnen hebben op de vruchtbaarheid, maar het is veel minder bekend dat de kwaliteit van het sperma – met name de kwaliteit van het DNA – de ontwikkeling en gezondheid van het nageslacht kan aantasten.”

  WIST JE DAT…

  …er hard gewerkt wordt aan een pil voor mannen?

  De snelheid
  “Ons onderzoek probeert niet de snelheid waarmee de kwaliteit van het sperma terugloopt, vast te stellen,” benadrukt Johnson. “Maar sommige zeer goede klinische onderzoeken hebben naarmate de man ouder wordt consistente achteruitgang geobserveerd, terwijl andere studies laten zien dat bepaalde kenmerken na de 35e verjaardag in kwaliteit inleveren en weer andere kenmerken dat na de 40e verjaardag doen.”

  Wanneer stellen nu een beroep doen op vruchtbaarheidsbehandelingen wordt vaak gekeken naar zaken als het spermavolume en de spermaconcentratie. Dit onderzoek suggereert dat er eigenlijk verder zou moeten worden gekeken. Kijken hoe goed het sperma zwemt en hoe het DNA in het sperma eraan toe is, geeft een veel beter beeld van de vruchtbaarheid van de man dan bijvoorbeeld de spermaconcentratie. Ook zouden zowel mannen zelf als artsen zich bewust moeten zijn van het feit dat de leeftijd van de man invloed heeft op de vruchtbaarheid van stellen en de gezondheid van het nageslacht.

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd