Kwaliteit van ons voedsel gaat achteruit als CO2-uitstoot stijgt

tarwe

De hoeveelheid CO2 in de atmosfeer stijgt. En dat heeft nare gevolgen. Klimaatverandering bijvoorbeeld. Maar de nare gevolgen van de stijgende CO2-uitstoot komen nog dichterbij nu onderzoekers ontdekt hebben dat die uitstoot ook de kwaliteit van ons voedsel aantast.

Onderzoekers trekken die conclusie nadat ze tarwe bestudeerden dat tussen 1996 en 1997 in het Maricopa Agricultural Center in Arizona groeide. De tarwe is bijzonder. Want terwijl het groeide, lieten onderzoekers met koolstofdioxide verrijkte lucht los in het veld. Hierdoor steeg de hoeveelheid CO2 in de lucht zodanig dat de omstandigheden vergelijkbaar waren met de omstandigheden waarin tarwe over enkele tientallen jaren wereldwijd zal moeten groeien. De tarwe werd natuurlijk goed bestudeerd in de jaren negentig. Maar inmiddels zijn we bijna twintig jaar verder en kunnen we de tarwe nog beter analyseren dan toen. Gelukkig zijn stukjes tarwe zorgvuldig geconserveerd. En die stukjes hebben onderzoekers nu uitgebreid bestudeerd.

Nitraten
Ze ontdekten dat meer CO2 in de lucht ervoor zorgt dat tarwe meer moeite heeft om nitraten in eiwitten om te zetten. Hierdoor daalt de eiwitconcentratie in tarwe en is het minder voedzaam. “De voedselkwaliteit loopt terug door de stijgende hoeveelheid CO2 in de atmosfeer,” vertelt onderzoeker Arnold Bloom.

Rijst
Eerder onderzoek stelde al dat meer CO2 niet alleen de eiwitconcentratie van tarwe, maar ook van rijst, gerst en aardappelknollen aantast. Dit nieuwe onderzoek verklaart hoe CO2 er precies voor zorgt dat deze planten minder eiwitten produceren.

WIST U DAT…

Drie procent
Gemiddeld zouden gewassen als rijst, tarwe, gerst en aardappelen als de hoeveelheid CO2 de komende decennia blijft stijgen zo’n acht procent van hun eiwitten inleveren. Wanneer we gaan kijken naar het percentage eiwitten dat we uit deze gewassen halen, zou dat betekenen dat de totale hoeveelheid voor consumptie beschikbare eiwitten de komende decennia met zo’n drie procent terugloopt.

Om te voorkomen dat de hoeveelheid eiwitten in diverse gewassen terugloopt, kunnen we eventueel wel extra gaan bemesten. Maar de daarvoor benodigde stikstofbemesting resulteert in hogere kosten (en dus hogere voedselprijzen), is slecht voor het milieu en leidt tot de uitstoot van meer broeikasgassen.

Bronmateriaal

"Food quality will suffer with rising carbon dioxide, field study shows" - University of California - Davis (via Sciencedaily.com)
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door xdodo (via Freeimages.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd